Na Boże Narodzenie piekę ten sernik. Cynamonka to ulubione świąteczne ciasto mojej rodziny
Jednym z obowiązkowych słodkich wypieków na święta Bożego Narodzenia jest sernik. Zamiast klasycznych receptur warto sprawdzić nowość. Sernik cynamonka smakuje wybornie i znakomicie łączy smaki kojarzące się z tymi świętami. Jego przygotowanie jest dość proste, ale wymaga trochę więcej czasu. Zobaczcie, jak zrobić najlepszy świąteczny sernik cynamonowy, który zawróci w kubkach smakowych każdego, kto go spróbuje.
i
Dieta wegetariańska
Czy do sernika można dodać cynamon?
Cynamon to aromatyczna przyprawa korzenna, która podkręca smak ciast i ciasteczek, zwłaszcza tych wypiekanych z okazji świąt Bożego Narodzenia. Mało kto wie, że cynamon idealnie pasuje do sernika. Ta korzenna przyprawa bardzo dobrze komponuje się z smakiem sera. Dodaje sernikowi obłędnego smaku i aromatu, który czuć już w czasie pieczenia. Sernik cynamonowy świetnie sprawdzi się podczas świąt Bożego Narodzenia.
Jak dodać cynamon do sernika?
- Do spodu sernika – cynamon świetnie podkręci smak spodu do sernika z ciasta kruchego, ciasteczek lub pierniczków.
- Do masy serowej – można dodać zmielony cynamon bezpośrednio do masy serowej. Wystarczy 1 łyżeczka, aby zrobić taki sernik.
- Na wierzch sernika – po upieczeniu i ostygnięciu sernik można posypać cukrem cynamonowym. Jest to mieszanka cukru pudru i zmielonego cynamonu.
Jak zrobić sernik cynamonowy?
Sernik cynamonka składa się z kilku warstw. Pierwszą z nich jest ciasteczkowy spód, na którym wygodnie ułożyła się masa serowa przedzielona warstwą cynamonowej kruszonki. Zwieńczeniem sernika jest polewa z białej czekolady oraz świąteczna dekoracja.
Przepis na znakomity pod każdym względem sernik cynamonka nie jest trudny. Na przygotowanie należy jednak zarezerwować sobie więcej czasu. To ciasto na Boże Narodzenie jest nieco bardziej pracochłonne niż klasyczny sernik. Warto się poświęcić, ponieważ cynamonowy sernik oczaruje smakiem już po pierwszym kęsie.
Jak więc zrobić wyborny sernik cynamonka? Wybierając ten przepis, domowe ciasto na Boże Narodzenie uda się za pierwszym razem i oczaruje całą rodzinę. Należy pamiętać, aby nigdy nie otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia, ponieważ sernik może opaść.
- 1. krok – przygotowanie ciasteczkowego spodu
- 2. krok – przygotowanie masy serowej
- 3. krok – przygotowanie kruszonki cynamonowej
- 4. krok – przelanie masy serowej na spód, przedzielając ją kruszonką cynamonową
- 5. krok – upieczenie sernika w piekarniku
- 6. krok – przygotowanie polewy i udekorowanie sernika
Jak podawać sernik cynamonowy?
Jeżeli szukacie przepisu na pyszne i efektowne ciasto na Boże Narodzenie, sernik cynamonka będzie strzałem w dziesiątkę. Wypiek nie jest trudny, a smakuje jak z najlepszej cukierni w mieście. Cynamonka idealnie sprawdzi się na deser w te zimowe święta. Dzięki temu, że składniki są dostępne przez cały rok, ten pyszny sernik można piec też na inne okazje. Zastąpi tort urodzinowy czy ciasto na imieniny. Należy jedynie zadbać o odpowiednią dekorację i ozdobić sernik cynamonkę w zależności od okazji.
SKŁADNIKI
- Spód:
- 150 g herbatników korzennych lub pierniczków
- 60 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu na sernik z wiaderka
- 150 g kwaśnej śmietany 18%
- 120 g cukru
- 30 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- Kruszonka cynamonowa:
- 80 g cukru
- 50 g roztopionego masła
- 40 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- Polewa:
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 1/2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki korzenne lub pierniczki zmielić. Wymieszać z cynamonem i roztopionym masłem.
- Masą wyłożyć spód i boki tortownicy, dociskając ją łyżką. Wstawić do lodówki.
- Twaróg zmiksować z cukrem i cukrem z wanilią. Wsypać mąkę pszenną i sól.
- Cały czas miksując, dodawać po jednym jajku i śmietanę. Miksować do połączenia składników.
- Przygotować kruszonkę cynamonową. Cukier trzcinowy wymieszać z mąką, cynamonem i roztopionym masłem.
- Na ciasteczkowy spód wyłożyć połowę masy serowej oraz kruszonkę cynamonową. Wyłożyć pozostałą masę serową i wyrównać wierzch.
- Tortownicę wstawić do piernika nagrzanego do 160 stopni C i piec 1 godzinę. Kiedy czas pieczenia się skończy, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na 10 minut. Lekko uchylić drzwiczki i w ten sposób pozostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki.
- Przygotować polewę. Białą czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietankę i cynamon. Dokładnie wymieszać. Równomiernie wyłożyć na sernik i wstawić do lodówki.
- Przed podaniem świątecznie udekorować.
- Podawać na deser z okazji świąt Bożego Narodzenia.