Niskokaloryczny sernik na zimno na biszkoptowym spodzie - prosty i pyszny!
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Niskokaloryczny pyszny sernik z owocami. Dobry dla łasuchów walczących ze zbędnymi kilogramami. Ma niewiele tłuszczu i cukru. Na dodatek pięknie się prezentuje i świetnie smakuje.
Polecamy także:
Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- Ciasto biszkoptowe:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa serowa i galaretka:
- 3 łyżki żelatyny
- 40 dag waniliowego serka homogenizowanego
- 1/2 kg owoców jagodowych (mrożonka)
- 1/4 l soku wiśniowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubij z cukrem. Pianę połącz z żółtkami, przesianą mąką i proszkiem. Ciasto wylej do tortownicy wyłożonej papierem, piecz 10-15 minut w temp. 160ºC.
- Zagotuj sok, rozpuść w nim łyżeczkę żelatyny, odstaw do wystudzenia.
- Resztę żelatyny rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody, zmiksuj z serkiem homogenizowanym.
- Masę wyłóż do tortownicy, na wystudzony biszkoptowy spód i wstaw do lodówki.
- Mrożone owoce ułóż na wierzchu, zalej tężejącą galaretką wiśniową z soku.