Ciasto pistacjowe z lukrem i zielonymi pistacjami: łatwy przepis na pyszną babkę
Łaciaty sernik ze spodem brownie - efektowny i pyszny

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Brownie to czekoladowe ciasto typowe dla kuchni amerykańskiej.
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Łaciaty sernik na spodzie brownie to ciasto dla tych, którzy uwielbiają zarówno brownie, jak i sernik. Mamy dla ciebie przepis na idealne połączenie tych dwóch ciast. Tym ciastem zaskoczysz wszystkich.
Składniki
70 g masła (spód)
100 g gorzkiej czekolady (spód)
1 jajko (spód)
1/4 szklanki cukru (spód)
45 g mąki pszennej (spód)
1 kg twarogu sernikowego
1 puszka 400 ml mleka kokosowego
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 laska wanilii lub cukier wanilinowy
5 jajek
Przygotowanie krok po kroku:
Najpierw zajmijmy się spodem brownie. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i przygotowujemy formę o średnicy 25 cm. Dno wykładamy papierem, zapinamy obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Boki tortownicy od środka smarujemy masłem.
Następnie masło roztapiamy z czekoladą na malutkim ogniu, mieszając i nie podgrzewając za mocno masy.
W oddzielnej misce miksujemy jajko z cukrem, dodajemy masę czekoladową i całość miksujemy na gładka masę.
Stopniowo dodajemy mąkę nieustannie miksując całość na wolnych obrotach.
Odkładamy do miseczki ok. 1/5 masy, resztę wylewamy na dno tortownicy i pieczemy przez ok. 10 minut.
Teraz możemy zająć się masą serową. Składniki na sernik powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Do misy miksera wkładamy zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną, cukier, ziarenka wyłuskane z laski wanilii lub cukier wanilinowy i miksujemy na gładką masę.
Następnie dodajemy po 1 jajku miksując na średnich obrotach po każdym dodanym jajku przez kilkanaście sekund. Na sam koniec dodajemy mleko kokosowe i miksujemy.
Masę delikatnie wylewamy na spód brownie, na wierzch łyżką nakładamy pozostawioną wcześniej masę brownie, tworząc na wierzchu sernika dekoracyjne łatki, ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temp. do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez ok. 60-70 minut.
Po całkowitym ostudzeniu chowamy sernik do lodówki na całą noc bez przykrycia. Dopiero po tym czasie sernik zastyga i nabiera odpowiedniej konsystencji.
Polecamy także:
Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką