Z pozostałych wiórków kokosowych można przygotować mąkę kokosową.
Mleko kokosowe - jakie ma właściwości? Jak je przygotować?

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Mleko kokosowe jest bogatym źródłem Magnezu oraz witamin z grupy B.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Mleko kokosowe przygotowane samemu w domu jest o wiele lepsze niż to, które możemy kupić w sklepie. Nie zawiera barwników, ani konserwantów, a jego smak jest jeszcze lepszy od tradycyjnego mleka krowiego. A na dodatek z 200 g wiórków kokosowych powstaje aż półtora litra mleka kokosowego. Sprawdź, jak je przygotować.
Składniki
200 gram wiórek kokosowych
1,5 litra wody
Przygotowanie krok po kroku:
Wiórki kokosowe należy zalać 1,2 l wody i pozostawić na noc, aby zmiękły.
Następnego dnia należy podgrzać wiórki (w tej samej wodzie, w której się moczyły) i całość przelać do blendera. Miksować 5-7 minut.
Później na garnku trzeba postawić sito, a na nim podwójną warstwę gazy. Następnie należy przelać zmiksowaną masę przez sito i dokładnie wycisnąć. Powstały płyn to mleko kokosowe.
Jakie wartości odżywcze zawiera mleko kokosowe?
Mleko z orzecha kokosowego zawiera dużo błonnika oraz witamin z grupy B, witaminę C oraz witaminę E. Miąższ kokosa jest bogaty również w liczne substancje mineralne, wśród których znajdują się: magnez, fosfor, wapń, żelazo i selen.
