Kiedy jest sezon, polewę do sernika robię z tych owoców. Pysznie podkręca jego smak

sernik z polewą truskawkową
Autor: Shutterstock Z słodkich owoców zrobisz najlepszą polewę do sernika. Jest łatwa i szybka, a deser smakuje wybornie.
łatwy
60 min
8

Dieta wegetariańska

Sernik to pyszne ciasto, które sprawdza się zawsze i smakuje każdemu. Kiedy sezon na truskawki jest w pełni, domowy wypiek warto wzbogacić znakomitą polewą z tych owoców. Jej przygotowanie jest łatwe i szybkie, a wrażenia smakowe są bajeczne. Poznajcie prosty przepis na rozpływający się w ustach sernik z polewą truskawkową.

Jak zrobić polewę truskawkową do sernika?

Sernik jest znakomitym ciastem, które z łatwością można zrobić w domu. Jego smak można podkręcić pyszną polewą z owoców. W sezonie na truskawki można wykorzystać właśnie te owoce. Polewa truskawkowa do sernika to idealny dodatek, który świetnie współpracuje z ciastem.

Jak więc przygotować polewę truskawkową, która wzbogaci smak domowego sernika? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie. Najpierw należy podgrzewać truskawki z cukrem, aż się rozpadną, a następnie zblendować na gładko. Kolejnym krokiem jest wlanie wody wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Polewę należy jeszcze chwilę podgrzać, aby nieco zgęstniała. Po ostygnięciu pozostaje już tylko skropienie nią wcześniej upieczonego sernika.

Jak zrobić sernik z polewą truskawkową?

Przepis na doskonały domowy sernik z dodatkiem znakomitej polewy truskawkowej jest łatwy i sprawdzony. Przygotowanie nie wymaga skomplikowanych czynności i długiego czasu, który trzeba na nie poświęcić. Lista składników obejmuje składniki, które są łatwo dostępne i można je kupić w wielu sklepach przez cały rok. Sezon na truskawki właśnie się rozkręca, więc warto chociaż raz upiec pyszny sernik z polewą truskawkową.

Jak więc zrobić najlepszy sernik z dodatkiem obłędnej polewy truskawkowej? Wybierając ten przepis, macie pewność, że wszystko się uda, a wypiek i polewa zachwycą smakiem.

  • 1. krok – przygotowanie spodu do sernika z herbatników
  • 2. krok – przygotowanie masy serowej
  • 3. krok – przelanie masy serowej na spód i upieczenie sernika w piekarniku
  • 4. krok – schłodzenie sernika w lodówce
  • 5. krok – przygotowanie polewy truskawkową
  • 6. krok – udekorowanie sernika polewą truskawkową i schłodzenie go w lodówce

Jak podawać sernik z polewą truskawkową?

Domowy sernik na kruchym spodzie, którego smak podkręca pyszna polewa ze świeżych truskawek, to ciasto idealne. Sprawdzi się na każdą okazję i będzie smakować tak dobrze, że zniknie błyskawicznie. Sernik z polewą truskawkową to doskonałe ciasto na lato. Można podawać go na deser po rodzinnym obiedzie. To wyśmienity wypiek na takie okazje, jak imieniny czy urodziny. Idealnie zastąpi tort. Aby porcje sernika z polewą truskawkową prezentowały się bardziej apetycznie, można udekorować je pokrojonymi na ćwiartki lub połówki truskawkami.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 200 g herbatników lub ciasteczek zbożowych
  • 80 g roztopionego masła

  • Masa serowa:
  • 1 kg sera na sernik z wiaderka
  • 200 g cukru
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  •  
  • Polewa truskawkowa:
  • 300 g truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasteczka lub herbatniki zmielić i wymieszać z roztopionym masłem. Przesypać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie ułożyć na dnie, dociskając łyżką. Wstawić do lodówki.
  • Ser z wiaderka przełożyć do miski. Wsypać cukier i cukier z wanilią. Zmiksować do połączenia składników.
  • Cały czas miksując, dodawać po jednym jajku. Zmiksować do połączenia składników.
  • Wsypać mąką ziemniaczaną i wlać śmietankę. Krótko zmiksować.
  • Masę serową przelać na spód. Wierzch wyrównać.
  • Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 1 godziny. Kiedy czas pieczenia się skończy, wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki.
  • Przygotować polewę truskawkową. Pozbawione szypułek truskawki przełożyć do rondelka i wsypać cukier. Podgrzewać i mieszać, aż się rozpadną. Zmiksować na gładko.
  • Do rondelka wlać wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Dokładnie i energicznie wymieszać. Podgrzewać i mieszać, aż polewa zgęstnieje.
  • Sernik wyjąć z lodówki. Wierzch udekorować polewą truskawkową i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej