Sernik z mango bez pieczenia. Przepis na szybkie ciasto serowe z tropikalną nutą
Sernik z mango to ciasto, które oczaruje wyglądem i zachwyci smakiem. Ma orzeźwiający smak z pyszną tropikalną nutą. Jego konsystencja jest kremowa i aksamitna. Dodatkową zaletą tego ciasta jest to, że nie wymaga pieczenia. Zobaczcie, jak zrobić sernik z mango bez pieczenia.
Spis treści
- Jak zrobić sernik z mango bez pieczenia?
- Przepis na sernik z mango bez pieczenia
- Kiedy podawać sernik z mango?
- Jak udekorować sernik z mango?
- Z czym podawać sernik mango?
- Sernik z mango bez pieczenia – przepis krok po kroku
Jak zrobić sernik z mango bez pieczenia?
Przygotowanie sernika należy rozpocząć od przygotowania spodu z herbatników i roztopionego masła. Zmiksowaną masę wykłada się na dno tortownicy. Kolejnym krokiem jest zrobienie masy z serowej z dodatkiem pulpy z mango. Przelewa się ją na herbatnikowy spód i tak przygotowany sernik wstawia do lodówki. Powinien tam spędzić minimum trzy godziny, a najlepiej całą noc.
Przepis na sernik z mango bez pieczenia
- To łatwy przepis na sernik bez pieczenia, który zrobi każdy bez względu na stopień zaawansowania w domowym cukiernictwie.
- Przygotowanie sernika nie jest czasochłonne. Trzeba jednak poczekać, aż masa dobrze stężeje w lodówce. Trwa to od trzech do dwunastu godzin.
- Lista składników może wydać się długa, jednak są na niej produkty, które są do kupienia w większych i mniejszych sklepach spożywczych. Pulpa z mango jest dostępna również w sklepach internetowych.
- Wszystkie składniki, oprócz śmietany kremówki, powinny mieć temperaturę pokojową.
- Żelatynę można podgrzać na ogniu lub kuchence mikrofalowej.
- Sernik na zimno z mango należy przechowywać w lodówce.
Kiedy podawać sernik z mango?
Przepis na ciasto serowe odpowiada na pytanie, co zrobić z mango na deser. To obłędne ciasto bez pieczenia w tropikalnym smaku najlepiej smakuje w letnie dni, kiedy temperatura sięga zenitu. To pomysł na lekki deser po rodzinnym obiedzie. Sernik z mango jest też doskonałą alternatywą dla tortów urodzinowych, których przygotowanie zwykle zabiera mnóstwo czasu. Ciasto z dodatkiem pysznego mango można też podać na imieniny lub kinder party.
Jak udekorować sernik z mango?
Sernik będzie wyglądał jeszcze bardziej apetycznie, kiedy przygotuje się do niego dekorację. Wierzch sernika można ozdobić różyczkami z bitej śmietany. Sprawdzi się też polewa z mango lub z czekolady. Boki sernika można obsypać wiórkami kokosowymi. Sernik zawsze pięknie wygląda udekorowany plasterkami lub kostkami świeżego mango, listkami świeżej mięty lub małymi kwiatuszkami.
Z czym podawać sernik mango?
Pyszny ciasto serowe z mango doskonale komponuje się z herbatą owocową, z cytryną oraz ice tea. Można podać do niego czarną kawę lub z mlekiem, a w upalne dni sprawdzi się cafe frappe.
Sernik z mango bez pieczenia – przepis krok po kroku
Czas przygotowania: 1 godzina + 3 godziny chłodzenia
Liczba porcji: 12
Składniki
spód:
- 150 g herbatników typu digestive
- 40 g roztopionego masła
masa serowa:
- 500 g pulpy z mango z puszki
- 400 g sera twarogowego półtłustego
- 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
- 130 g cukru pudru
- 7 łyżeczek żelatyny + 70 ml zimnej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
dodatkowo:
- 150 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- świeże mango pokrojone w kostkę
Przygotowanie
1. Herbatniki zmielić, dodać roztopione masło i wymieszać lub zmiksować. Składniki powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Wsypać je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, dociskając łyżką.
2. Twaróg zmiksować z pulpą z mango, sokiem z cytryny i cukrem pudrem, aż powstanie gładka masa.
3. Żelatynę przesypać do rondelka, zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Podgrzewać, mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Nie doprowadzić do wrzenia. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
4. Do lekko ciepłej żelatyny dodać 1 łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać. Dodać kolejne 2 łyżki i wymieszać, tak aby nie powstały grudki. Rozrobioną żelatynę dodać do masy serowej i od razu zmiksować.
5. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając.
6. Masę serową wyłożyć na herbatnikowy spód. Wierzch wyrównać szpatułą, wstawić do lodówki na minimum 3 godziny lub całą noc.
7. Kiedy sernik stężeje, przygotować dekorację. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wyłożyć na wierzch sernika. Udekorować kostkami świeżego mango.