Wspaniały schab w sosie cebulowym - ekstra danie z kilku składników

2020-08-06
Wspaniały schab w sosie cebulowym - ekstra danie z kilku składników
Autor: Shutterstock Rozpływające się w ustach mięso w aromatycznym sosie - cóż może być lepszego niż schab w sosie cebulowym?
łatwy
30 min
4

Schab w sosie cebulowym doskonale smakuje z ziemniakami puree, dowolną kaszą lub kluskami. Wypróbujcie nasz przepis na schab w pysznym sosie cebulowym na białym winie, a przepis na niego dołączycie na pewno do swoich ulubionych. Sos w którym dusi się mięso, jest gęsty, o maślanym smaku z nutą karmelizowanej cebuli. Gdy nie chcecie używać do duszenia białego wina - sięgnijcie śmiało po dobry bulion i dodajcie do niego nieco ostu winnego, by mięso łatwiej skruszało.

Polecamy też:

Schabowe na 24 sposoby - przepisy na pyszne i nieoczywiste kotlety ze schabu

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg schabu
  • 4 średnie cebule
  • czubata łyżka masła klarowanego
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 3 szklanki bulionu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schabu pokroić na plastry grubości 2 cm, a następnie na szerokie paski i lekko zbić. Oprószyć mięso połową soli, posypać 2 łyżkami mąki i dobrze wymieszać.
  • Obrać cebulę i pokroić w piórka.
  • Na patelni rozgrzać 2/3 masła, dodać mięso - tylko tyle, by kawałki nie nachodziły na siebie i smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony, aż mięso lekko się zrumieni.
  • Zdjąć mięso z patelni, dodać resztę masła, wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż zacznie się rumienić.
  • Do cebuli dodać pół łyżeczki soli, wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę.
  • Po trochu dolewać białe wino, po każdym dodaniu wymieszać z cebulą i smażyć, aż cebula wchłonie wino.
  • Następnie zalać cebulę 3 szklankami bulionu, dodać obsmażone mięso, wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
  • Pod koniec duszenia wymieszać pozostałą 1 łyżkę mąki pszennej z 2 łyżkami wodę na pastę, dodać 2 łyżki ciepłego płynu z patelni, wlać powstałą mieszankę do sosu, wymieszać energicznie i podgrzewać na małym ogniu, aż sos cebulowy zgęstnieje.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad