Znakomity schab w przeczkowym sosie - pomysł na schabowe inaczej

Znakomity schab w przeczkowym sosie - pomysł na schabowe inaczej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Schab w porzeczkowym sosie to świetne połączenie mięsa ze słodkim sosem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Schab i porzeczki to znakomita para. Sos porzeczkowy wspaniale podkreśla łagodny smak pieczonego schabu, nadając mu wyrazistości i głębi. Polecamy przepis na pyszny schab w sosie porzeczkowym.

Składniki

  • 1 kg schabu

  • 2 szklanki czerwonych porzeczek (mogą być mrożone)

  • 1 szklanka wody

  • cukier

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso pokroić na plastry i oprószyć solą i pieprzem.

  • Świeże porzeczki umyć i obrać z szypułek, mrożone - rozmrozić.

  • Zagotować wodę i wrzucić do niej porzeczki i cukier. Gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje.

  • Mięso zrumienić na patelni z każdej strony po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem.

  • Piec w temperaturze 180 st. C przez 50 min.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,9