Łatwy schab duszony w sosie

2021-03-29
Łatwy schab duszony w sosie
Autor: Shutterstock Schab duszony w sosie lubią chyba wszyscy - to delikatniejsza i bardziej soczysta wersja schabu na obiad
łatwy
40 min
4

Schab duszony w warzywnym sosie z przyprawami  to  doskonałe danie obiadowe. Delikatne mięso  rozpływa się w ustach, a aromatyczny sos doskonale pasuje do ziemniaków, klusek śląskich, kopytek czy  kaszy. Taki schab świetnie smakuje z dodatkiem surówki z buraczków.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu
  • 2 duże cebule
  • 1 średni por
  • 3 duże marchewki
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 600 ml bulion z kostki lub mięsnego wywaru
  • sól i pieprz do smaku
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • papryka czerwona słodka do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab pokroić na kotlety, rozbić je. Posypać solą, pieprzem i słodką papryką. Otoczyć z obu stron w mące. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć schabowe z obu stron przez ok. 1 minutę.
  • Cebulę obrać, pokroić w piórka lub większą kostkę. Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę.
  • Marchewkę obrać. Por i marchewkę pokroić w plasterki. Dorzucić do zeszklonej cebuli i smażyć ok. 5 minut.
  • Marchewkę, por i cebulę wraz z tłuszczem ze smażenia wrzucić do brytfanny lub dużego garnka, zalać 600 ml bulionu. Dorzucić również podsmażone plastry schabu.
  • Patelnię po smażeniu podlać 100 ml wody, wypłukać i wlać płyn do garnka/brytfanny.
  • Mięso powinno być całkowicie zanurzone w sosie – jeśli nie jest, to należy dolać jeszcze trochę wody. Dodać ziele angielskie i listki laurowe. Dusić mięso pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 50-60 minut.
  • Pod koniec duszenia dodać lubczyk i majeranek. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.
  • Na sam koniec można mięso wyjąć z garnka, a sos zabielić śmietaną.