Schabowe panierowane po amerykańsku: lepszych jeszcze nie jedliście

Schabowe po amerykańsku
Autor: Shutterstock Soczyste kotlety schabowe w chrupiącej panierce podane z frytkami i keczupem
łatwy
30 min
4

Schabowe po amerykańsku to nic innego jak dobrze nam znane soczyste kotlety wieprzowe smażone w klasycznej panierce. Tajemnica soczystości tych pysznych kotletów to marynowanie w mieszaninie keczupu i kilku innych składników. Tak dobrych schabowych jeszcze nie jedliście! Pora spróbować! 

Klasyczny schaboszczak

Kotlet schabowy jest w historii polskich kulinariów stosunkowo młodym nabytkiem. W kotletach ze schabu wieprzowego rozsmakowaliśmy się dopiero za czasów dynastii saskiej, czyli w epoce baroku. Jednak dopiero w XIX wieku panierowany i smażony kotlet zyskał prawdziwe uwielbienie. Aż do naszych czasów schabowe kotlety były synonimem bogactwa, sytości oraz niedzielnego obiadu. Zobacz: Najlepsze kotlety schabowe panierowane - przepis na schabowego krok po kroku

Schabowy - jeszcze więcej przepisów dla wielbicieli kotletów ze schabu:

Schabowe marynowane w majonezie - pokochasz je od razu!

Schabowe panierowane w płatkach owsianych - super chrupkie i pyszne

Soczyste schabowe w chrupiącej panierce z ziemniaków i parmezanu

Schabowe z kością z piekarnika: przepis na soczyste kotlety

Kotlety schabowe w musztardowej kruszonce

SKŁADNIKI

  • 6 kotletów wyciętych ze schabu środkowego lub karkowego
  • 2 jajka rozmiar M
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka granulowanej cebuli lub 1 mała cebula drobno posiekana
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • tarta bułka do panierowania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety zbić tłuczkiem do mięsa. 
  • Jajka rozkłócić z keczupem, majonezem, mąką pszenną i przyprawami. 
  • Kotlety smarować przygotowaną marynatą i układać jeden na drugim. Na koniec zalać resztą marynaty, zamknąć i wstawić do lodówki na 1-3 godziny. 
  • Po tym czasie wyjąć kotlety z lodówki i pozostawić na 20 minut, aby ociepliły się temperatury pokojowej. Uwaga: Nigdy nie smaż zimnych kotletów. Różnica temperatur wywoła szok i mięso będzie suche!
  • Kotlety panierować w tartej bułce, a następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Schabowe smażyć na średnim ogniu po 4 minuty z każdej strony. Zrumienić, ale nie przypalić. 
  • Gotowe kotlety podawać z frytkami i surówką ze świeżych warzyw. 
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej