Schabowe panierowane po amerykańsku: lepszych jeszcze nie jedliście

Schabowe panierowane po amerykańsku: lepszych jeszcze nie jedliście

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste kotlety schabowe w chrupiącej panierce podane z frytkami i keczupem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Schabowe po amerykańsku to nic innego jak dobrze nam znane soczyste kotlety wieprzowe smażone w klasycznej panierce. Tajemnica soczystości tych pysznych kotletów to marynowanie w mieszaninie keczupu i kilku innych składników. Tak dobrych schabowych jeszcze nie jedliście! Pora spróbować! 

Składniki

  • 6 kotletów wyciętych ze schabu środkowego lub karkowego

  • 2 jajka rozmiar M

  • 2 łyżki keczupu

  • 2 łyżki majonezu

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka granulowanej cebuli lub 1 mała cebula drobno posiekana

  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • tarta bułka do panierowania

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kotlety zbić tłuczkiem do mięsa. 

  • Jajka rozkłócić z keczupem, majonezem, mąką pszenną i przyprawami. 

  • Kotlety smarować przygotowaną marynatą i układać jeden na drugim. Na koniec zalać resztą marynaty, zamknąć i wstawić do lodówki na 1-3 godziny. 

  • Po tym czasie wyjąć kotlety z lodówki i pozostawić na 20 minut, aby ociepliły się temperatury pokojowej. Uwaga: Nigdy nie smaż zimnych kotletów. Różnica temperatur wywoła szok i mięso będzie suche!

  • Kotlety panierować w tartej bułce, a następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Schabowe smażyć na średnim ogniu po 4 minuty z każdej strony. Zrumienić, ale nie przypalić. 

  • Gotowe kotlety podawać z frytkami i surówką ze świeżych warzyw. 

Klasyczny schaboszczak

Kotlet schabowy jest w historii polskich kulinariów stosunkowo młodym nabytkiem. W kotletach ze schabu wieprzowego rozsmakowaliśmy się dopiero za czasów dynastii saskiej, czyli w epoce baroku. Jednak dopiero w XIX wieku panierowany i smażony kotlet zyskał prawdziwe uwielbienie. Aż do naszych czasów schabowe kotlety były synonimem bogactwa, sytości oraz niedzielnego obiadu. Zobacz: Najlepsze kotlety schabowe panierowane - przepis na schabowego krok po kroku

Ocena: 2,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).