Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Przepis na sałatkę z pieczonymi burakami i rabarbarem, z dodatkiem mozzarelli i kroplą octu balsamicznego. Pieczone, słodkawe buraki są doskonałą podstawą dietetycznych i zdrowych sałatek. Rabarbar zaś umiejętnie podkreśla ich słodycz i stanowi dla niej ciekawy kontrapunkt.
Polecamy również inne dania z rabarbarem:
Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej
Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym
Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami
Sprawdź też przepisy na desery z rabarbarem:
Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny
Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser
SKŁADNIKI
- 1 kg obranych buraków
- 4 łodygi rabarbaru
- 500 g sera mozzarella
- 1 opakowanie gotowej mieszanki sałat
- 2 zielone cykorie
- oliwa z oliwek
- sól morska i wędzona
- sok z 1 cytryny
- ocet balsamiczny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte, obrane i pokrojone w cząstki buraki przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą morską i piec 35–45 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.
- Umyty rabarbar pokroić w plastry grubości 0,5 cm, przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz octem balsamicznym i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.
- Mieszankę sałat połączyć z pokrojoną cykorią ułożyć na półmisku razem z upieczonymi burakami i rabarbarem oraz pokrojoną w „ćwiartki” mozzarellą.
- Całość skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą morską lub wędzoną.