Bezkonkurencyjna sałatka tzatziki z kurczakiem lub indykiem - to jest hit!
Chrupiąca i soczysta surówka z buraków, jabłek i marchwi

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Chrupka i soczysta surówka z pysznych warzyw
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Surówka z buraków, jabłek i marchwi smakuje wybornie. Jest chrupka i soczysta jednocześnie. Pełna smaku surówka zaspokoi jesienią nasz głód na witaminy i antyoksydanty.
Składniki
250 g gotowanych buraków
150 g surowej marchwi
150 g surowego jabłka
1 łyżka orzechów włoskich łuskanych
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Buraki, marchew i jabłko zetrzeć na wiórki.
Przygotować sos. Czosnek rozgnieść na miazgę razem z solą. Dodać do niego olej i sok z cytryny, dobrze zmiksować.
W misce wymieszać starte warzywa z jabłkiem i orzechami włoskimi.
Polać surówkę przygotowanym sosem i posypać posiekaną natką pietruszki. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Więcej przepisów na jesienne surówki:
Sałatka z buraków i ogórków z chrzanem