Chrupiąca i soczysta surówka z buraków, jabłek i marchwi

Chrupiąca i soczysta surówka z buraków, jabłek i marchwi
Autor: Shutterstock Chrupka i soczysta surówka z pysznych warzyw
łatwy
30 min
4

Surówka z buraków, jabłek i marchwi smakuje wybornie. Jest chrupka i soczysta jednocześnie. Pełna smaku surówka zaspokoi jesienią nasz głód na witaminy i antyoksydanty. 

Więcej przepisów na jesienne surówki:

Sałatka z buraków i ogórków z chrzanem

Surówka z białej kapusty i kolorowej papryki

Surówka z czerwonej kapusty z winogronami

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki, marchew i jabłko zetrzeć na wiórki.
  • Przygotować sos. Czosnek rozgnieść na miazgę razem z solą. Dodać do niego olej i sok z cytryny, dobrze zmiksować.
  • W misce wymieszać starte warzywa z jabłkiem i orzechami włoskimi.
  • Polać surówkę przygotowanym sosem i posypać posiekaną natką pietruszki. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej