Prosta surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą

Prosta surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą to smaczna porcja witamin, która pasuje do niemal każdego dania obiadowego, jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a a do tego w sezonie letnim kosztuje grosze.

Składniki

  • 1/2 główki białej kapusty

  • 1 czerwona słodka papryka

  • 1 kolba świeżej kukurydzy

  • sok z cytryny

  • sól

  • olej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kukurydzę świeżą umyć i wrzucić do wrzącej, posłodzonej wody i gotować ok. 10-15 min, aż będzie miękka. Wystudzić i wyłuskać ziarna. Kukurydzę konserwową odcedzić, przepłukać pod bieżącą wodą i osączyć.

  • Kapustę umyć i drobno poszatkować, paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie paseczki.

  • Poszatkowaną kapustę i pokrojoną paprykę osolić i delikatnie wymieszać. Posypać ziarnami kukurydzy i skropić niewielką ilością oleju i sokiem z cytryny

Czy kukurydzę można jeść na surowo?

Na surowo można jadać kukurydze cukrową, która jest bardzo młoda. Jest wtedy chrupka i soczysta. Pamiętajmy jednak, że uprawa kukurydzy wiąże się ze stosowaniem wielu środków chemicznych i pestycydów, które przenikają do ziaren. Obróbka termiczna pozwala pozbyć się przynajmniej części z nich. Dlatego, jeśli kukurydza na surowo, to tylko z własnej uprawy lub z gospodarstw ekologicznych.

Polecamy też:

Obłędna surówka z kapusty, ogórka i rzodkiewki

Ocena: 1,5
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.