Surówka z kapusty, ogórków i pomidorów: soczysta i chrupiąca

2021-03-29
Surówka z kapusty, ogórków i pomidorów: soczysta i chrupiąca
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Surówka z kapusty, ogórków i pomidorów jest soczysta i chrupiąca. Idealnie pasuje do pieczonym mięs. Bardzo łatwo ją przygotować. Surówka kapuściana z ogórkami i pomidorami dostarcza nam sporo witamin i mikroelementów. Jest zdrowa i pyszna. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kapusta pekińska lub 1 mała główka młodej kapusty białej lub stożkowej
  • 1 ogórek wężowy lub inny z cienką skórką
  • 250-300 g pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek młodej cebuli ze szczypiorem
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju lub oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkować.
  • Ogórek przeciąć wzdłuż na cztery i pokroić na plasterki.
  • Pomidorki przekroić na pół.
  • Cebulę razem ze szczypiorem posiekać.
  • Warzywa wymieszać razem. Posypać solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny i olejem, wymieszać. 
  • Odstawić na 20 minut, aby smaki się „przegryzły”.