Pomidory ze śmietaną: śmiesznie łatwa sałatka pomidorowa do wszystkiego

shutterstock_1756194197.jpg
Autor: Shutterstock Najlepsza sałatka na upalne lato: pomidory w śmietanie
łatwy
15 min
4

Środek lata zawsze kojarzy mi się z wielką salaterką pomidorów w śmietanie. Świeżo zebrane pomidory z ogrodu, pachnące słońcem i rozgrzaną ziemią, pokrojone na kawałki i zalane kwaśną śmietaną. Czasem z dodatkiem cebuli, ale najczęściej z ziołami. Cudowne wspomnienie beztroskich wakacji. Pomidory ze śmietaną są śmiesznie łatwe do przygotowania, a pasują właściwie do wszystkiego. Polecam! 

Uwielbiasz pomidory? Zakochasz się w tych przepisach:

Sałatka pomidorowa z czosnkiem i koperkiem: niewiarygodnie pyszna i świeża

Pomidory z cebulą w słodko-kwaśnej marynacie: najlepsza sałatka do grilla

Pomidorowa sałatka z awokado i kukurydzą: orzeźwiająca i chrupka

Wypróbuj także przepis na makaron gotowany ze świeżymi pomidorami: 

SKŁADNIKI

  • 4 mięsiste pomidory, po 1 na 1 osobę
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany (18% tłuszczu)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W salaterce wymieszaj posiekaną zieleninę z 1 łyżeczką soli i odstaw.
  • Pomidory umyj. Ewentualnie usuń zdrewniałą szypułkę.
  • Dla tych co mają problemy z dokładnym gryzieniem (juniorów i seniorów) zalecam zdjęcie skóry. Pomidory należy lekko naciąć na krzyż od strony szczytu owocu. I zanurzyć na 2-3 minuty we wrzątku. Odcedzić z gorącej wody, zanurzyć na 1 minutę w zimnej wodzie. Po tych zabiegach skórkę lekko usuniesz. 
  • Pomidory pokrój na ósemki lub kawałki wielkości kęsa.
  • Dodaj pomidory do posiekanej zieleniny i wymieszaj razem. Popieprz świeżo zmielonym pieprzem.
  • Na koniec dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj. Gotowe! 
Domowy sok z pomidorów na zimę
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej