Pomidory ze śmietaną: śmiesznie łatwa sałatka pomidorowa do wszystkiego

Pomidory ze śmietaną: śmiesznie łatwa sałatka pomidorowa do wszystkiego

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Najlepsza sałatka na upalne lato: pomidory w śmietanie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Środek lata zawsze kojarzy mi się z wielką salaterką pomidorów w śmietanie. Świeżo zebrane pomidory z ogrodu, pachnące słońcem i rozgrzaną ziemią, pokrojone na kawałki i zalane kwaśną śmietaną. Czasem z dodatkiem cebuli, ale najczęściej z ziołami. Cudowne wspomnienie beztroskich wakacji. Pomidory ze śmietaną są śmiesznie łatwe do przygotowania, a pasują właściwie do wszystkiego. Polecam! 

Składniki

  • 4 mięsiste pomidory, po 1 na 1 osobę

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

  • 1 łyżka posiekanego koperku

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • sól i pieprz

  • 4 łyżki kwaśnej śmietany (18% tłuszczu)

Przygotowanie krok po kroku:

  • W salaterce wymieszaj posiekaną zieleninę z 1 łyżeczką soli i odstaw.

  • Pomidory umyj. Ewentualnie usuń zdrewniałą szypułkę.

  • Dla tych co mają problemy z dokładnym gryzieniem (juniorów i seniorów) zalecam zdjęcie skóry. Pomidory należy lekko naciąć na krzyż od strony szczytu owocu. I zanurzyć na 2-3 minuty we wrzątku. Odcedzić z gorącej wody, zanurzyć na 1 minutę w zimnej wodzie. Po tych zabiegach skórkę lekko usuniesz. 

  • Pomidory pokrój na ósemki lub kawałki wielkości kęsa.

  • Dodaj pomidory do posiekanej zieleniny i wymieszaj razem. Popieprz świeżo zmielonym pieprzem.

  • Na koniec dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj. Gotowe! 

Ocena: 4,5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).