Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej
2021-03-31
średni
90 min
4
Dolmades to tradycyjne danie greckie. Zazwyczaj te aromatyczne gołąbki owija się w liście winogron, warto jednak w sezonie na rabarbar spróbować nieco złamać tę recepturę i zawinąć pyszny farsz w liście rababarbaru. Eksplozja smaków gwarantowana. Sprawdź nasz przepis na gołąbki w liściach rabarbaru.
Polecamy również inne dania z rabarbarem:
Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym
Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami
Sprawdź też przepisy na desery z rabarbarem:
Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny
Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Liście rabarbaru oczyszczamy ze wszystkich twardych i wystających części, a następnie zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na kilka minut aby zmiękły.
- Ryż gotujemy w oddzielnym naczyniu
- Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę, podlewamy bulionem i dodajemy ugotowany ryż. Pozostawiamy do wystygnięcia.
- Pokrojone w drobną kostkę pomidory i posiekane zioła mieszamy z mielonym mięsem, a następnie dodajemy wystudzony ryż. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieoprzem.
- Na rabarbarowe liście nakładamy nadzienie i dokładnie zawijamy. Gołąbki gotujemy na wolnym ogniu ok. 30-40 min.
- Podajemy z salsą z pomidorów i kolendry lub gęstym jogurtem.