Przetwory w październiku - wina owocowe
Październik to czas na wino domowe. W porze dojrzewania śliwek, jabłek, gruszy i pigwy warto nastawić wino. Tym bardziej warto, że wiele dobroczynnych dla naszego organizmu składników zostaje zachowanych w fermentowanych napojach owocowych, takich jak, wino, cydr, gruszecznik. Więcej o tym w: Kieliszek domowego wina na zdrowie, radzi ekspert.
Październik to kolejny miesiąc winobrania, wyciskania moszczu winnego i nastawiania win gronowych.
Najwyżej cenione jest wino gronowe. Ostatnio temperatury lata są wyższe, dzięki czemu polskie winogrona mają więcej cukrów i świetnie nadają na domowe wina
Jak zrobić wino z polskich winogron [PORADNIK + PRZEPIS]
Domowe wino: jak zlewać i butelkować wino?
Jak klarować domowe wino? Co zrobić, żeby wino nie było mętne?
Październik to także czas win owocowych. Warto nastawiać wina owocowe dla własnego zdrowia, przyjemności i satysfakcji.
Radzimy: Domowe wino owocowe: jak zrobić? Składniki i przepis
Na wino owocowe nadają się również śliwki.
Często pytacie, jak zrobić domowe wino z jabłek? Bardzo łatwo. Jabłka to jedne z najwdzięczniejszych owoców. Spróbujcie również domowego cydru jabłkowego.
Jak zrobić domowe wino z jabłek?
Jak zrobić cydr? Przepis na jabłkowe piwo
Dobre wino otrzymuje się z gruszek. Dodatek rodzynek czyni z tego wina bardzo szlachetny trunek, podobny do białych muskatów.
Domowe wino z gruszek i rodzynek
Choć przywykliśmy do jarzębiaków (nalewek na jarzębinie), to równie wyśmienite jest wino z owoców jarzębiny. Warto wypróbować, jeśli macie dostęp do dorodnego jarzębu.
Jarzębina: wino z owoców jarzębiny
Wino można zrobić także z warzyw o dużej zawartości naturalnych cukrów.
Wino z buraków: przepis na wino warzywne domowej roboty
Jak zrobić wino z dyni? Dokonały przepis
Wino z ziemniaków z pomarańczą i imbirem