Wino śliwkowe [przepis] - jak długo się robi, ile cukru dodać?

Wino śliwkowe [przepis] - jak długo się robi, ile cukru dodać?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Domowe wino można przyrządzać z różnych owoców - m.in. śliwek

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Śliwki to niezwykle pyszne owoce. Choć istnieje 6 tysięcy odmian, najchętniej sięgamy po węgierki. Zarówno węgierki, jak i renklody czy mirabelki mogą posłużyć do przyrządzanie domowego wina. Podajemy przepis na pyszne wino śliwkowe.

Składniki

  • 8 kg mirabelek (7 kg renklod lub 7 kg węgierek)

  • 4,5 litra wody

  • 2,8 kg cukru

  • drożdże winne

  • pożywka dla drożdży

  • 5 g kwasku cytrynowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śliwki pozbawić pestek, zmiażdżyć, sparzyć wrzącą wodą. Po ochłodzeniu zadać drożdżami, odstawić na dwa dni.

  • Po tym czasie wygnieść, sok przecedzić np. na płótnie. Zagotować wodę z cukrem, ostudzić.

  • Do gąsiora dodać sok, syrop cukrowy, kwasek cytrynowy, pożywkę i odstawić do fermentacji.

  • Powstałe wino jak najwcześniej ściągnąć znad osadu. Sklarowane przelać do butelek.

Ocena: 2,3