Dżem z czereśni - jak zrobić? Prosty przepis na klasyczny dżem czereśniowy
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Czereśnie zaczynają się pojawiać na straganach w czerwcu i możemy delektować się ich wspaniałym smakiem aż do połowy lipca. Później zostają nam przetwory, które będą przywoływać wspomnienia letnich smaków i zapachów. Oto prosty przepis na tradycyjny dżem z czereśni!
Przetwory z czereśni są wyjątkowo smaczne i nie wymagają szczególnych umiejętności podczas przygotowania. Jedno tylko jest konieczne - drylowanie owoców. Ale warto dodać tę odrobinę wysiłku, by zimą cieszyć się smakiem czereśniowych przetworów bez konserwantów, a także znacznie mniej kosztownych, niż te ze sklepu.
Na przetwory nadają się zwłaszcza późniejsze odmiany czereśni, słodsze i dorodniejsze niż najwcześniej dojrzewające owoce. To zresztą zasada obowiązująca przy przygotowaniu przetworów z każdego rodzaju owoców i warzyw - do słoików powinniśmy wkładać je w pełni sezonu, gdy są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe.
SKŁADNIKI
- 3 kg czereśni
- 60 dag cukru
- 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czereśnie pozbawić ogonków, umyć i wydrylować. Najlepiej posłużyć się drylownicą.
- W dużym rondlu owoce zasypać cukrem i zostawić na kilka godzin, żeby puściły sok.
- Przemieszać czereśnie i postawić na średnim ogniu. Doprowadzić do zagotowania, zdejmując pianę z powierzchni.
- Dodać wanilię. Zmniejszyć ogień i smażyć powoli, aż sok odparuje, a dżem zgęstnieje.
- Garnek w trakcie smażenia należy 2-3 razy zdjąć z ognia, zostawić do ostygnięcia.
- Gotowy dżem nakładać do słoików, mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem.
- Słoiki z dżemem smażonym krótko (zachowują ładniejszy kolor) trzeba pasteryzować: Pasteryzacja na sucho i na mokro, w piekarniku, garnku lub zmywarce