Dżem z czereśni - jak zrobić? Prosty przepis na klasyczny dżem czereśniowy

Dżem z czereśni - jak zrobić? Podajemy prosty przepis
Autor: Shutterstock Dżem z czereśni to jeden z pyszniejszych dżemów, które warto przygotować samodzielnie
średni
240 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Czereśnie zaczynają się pojawiać na straganach w czerwcu i możemy delektować się ich wspaniałym smakiem aż do połowy lipca. Później zostają nam przetwory, które będą przywoływać wspomnienia letnich smaków i zapachów. Oto prosty przepis na tradycyjny dżem z czereśni!

Przetwory z czereśni są wyjątkowo smaczne i nie wymagają szczególnych umiejętności podczas przygotowania. Jedno tylko jest konieczne - drylowanie owoców.  Ale warto dodać tę odrobinę wysiłku, by zimą cieszyć się smakiem czereśniowych przetworów bez konserwantów, a także znacznie mniej kosztownych, niż te ze sklepu.

Na przetwory nadają się zwłaszcza późniejsze odmiany czereśni, słodsze i dorodniejsze niż najwcześniej dojrzewające owoce. To zresztą zasada obowiązująca przy przygotowaniu przetworów z każdego  rodzaju owoców i warzyw - do słoików powinniśmy wkładać je w pełni sezonu, gdy są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe.

SKŁADNIKI

  • 3 kg czereśni
  • 60 dag cukru
  • 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czereśnie pozbawić ogonków, umyć i wydrylować. Najlepiej posłużyć się drylownicą.
  • W dużym rondlu owoce zasypać cukrem i zostawić na kilka godzin, żeby puściły sok.
  • Przemieszać czereśnie i postawić na średnim ogniu. Doprowadzić do zagotowania, zdejmując pianę z powierzchni.
  • Dodać wanilię. Zmniejszyć ogień i smażyć powoli, aż sok odparuje, a dżem zgęstnieje. 
  • Garnek w trakcie smażenia należy 2-3 razy zdjąć z ognia, zostawić do ostygnięcia.
  • Gotowy dżem nakładać do słoików, mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem.
  • Słoiki z dżemem smażonym krótko (zachowują ładniejszy kolor) trzeba pasteryzować: Pasteryzacja na sucho i na mokro, w piekarniku, garnku lub zmywarce
Czereśnie- dlaczego warto je jeść? Co zrobić z czereśni?
Bożena Kowalewska
więcej