Wiśnie na zimę: przepis na wiśnie bez cukru w soku własnym

Wiśnie na zimę: przepis na wiśnie bez cukru w soku własnym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wiśnie bez cukru zakonserwowane w soku własnym na zimę

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wiśnie na zimę to łatwy przepis na wiśnie bez cukru, pasteryzowane w soku własnym. Dojrzałe wiśnie są bardzo aromatyczne i wystarczająco słodkie. Tak zakonserwowane wiśnie można dowolnie użyć do deserów lub do dań wytrawnych. Polecam ten tradycyjny przepis na zamknięcie na chłodniejszą porę roku smaku pysznych wiśni o smaku pełnego lata

Składniki

  • 1 kg wiśni dojrzałych

  • 1 laska wanilii (opcjonalnie)

  • lub

  • 1 laska cynamonu (opcjonalnie)

  • 3 goździki

  • oraz

  • 2 słoiki 0,5 l lub 1 słoik o pojemności 1 l

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bierzemy dojrzałą wiśnię. Staramy się wybierać duże, dojrzałe owoce, ale nie przejrzałe. Usuwamy nadpsute lub uszkodzone przez robaki wiśnie. Myjemy owoce i pozostawiamy w czystej wodzie na 1 godzinę.

  • Następnie drylujemy wiśnie, starając się nie uszkodzić nadmiernie owoców. Zobacz: Jak wydrylować wiśnie bez drylownicy

  • Wydrylowane wiśnie przekładamy do czystych i wyparzonych słoików. Wlewamy również sok, który zebrał się podczas drylowania wiśni. Dokładamy ewentualni przyprawy. Zakręcamy pokrywki.

  • Na dnie garnka układamy ścierkę lub specjalną wkładkę to pasteryzacji. Ustawiamy słoiki. Napełnij wodą do wysokości szyjki słoika.

  • Podgrzewaj garnek ze słoikami, sterylizujemy słoiki o pojemności 0,5 l przez 15 minut od zagotowania wody, a jeśli słoik ma 1 l pojemności, to 20 minut.

  • Wyjmujemy słoiki z garnka, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy okryte kocem do całkowitego ostygnięcia.

  • Przechowujemy w piwnicy lub ciemnym miejscu o stabilnej temperaturze.

Więcej pysznych przepisów na przetwory z wiśni

Uwielbiam smak wiśni. W sezonie są tak soczyste, tak aromatyczne i tak pyszne, że gdy się już ich najem, to zaczynam myśleć o zamknięciu ich smaku w słoikach. Zimą konfitura z wiśni to cudownie rozkoszny deser, który do szarych dni wniesie nieco pachnącego słońcem lata. Oto kilka sprawdzonych przepisów na przetwory z wiśni. Przepisy opracowały redaktorki serwisu Beszamel.pl:

Konfitura z wiśni - tradycyjny przepis

Czekowiśnia - przepis na wiśnie z rumem w czekoladzie

Tradycyjny sok z wiśni: przepis jakie proporcje, jak zrobić, jak przechować

Niskosłodzony sok z wiśni

Wiśniówka - mocna nalewka na wiśniach

Jeśli wypróbujesz wybrany przepis, to daj nam znać, jak smakowało na adres beszamel@grupazpr.pl

Ocena: 4,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).