Konfitura z wiśni w galaretce porzeczkowej: przepis

2021-03-29
konfitura z wiśni w galaretce truskawkowej: przepis
Autor: pixabay.com|Shutterstock Wiśnie w galaretce z porzeczek najlepiej smakują ze świeżą bułką.
średni
120 min
4

Konfitury można przygotować prawie ze wszystkich owoców. Ważne jest jednak, aby do jej przygotowania wybierać owoce pierwszej jakości, czyli takie, które są zdrowe, świeże, dojrzałe, jędrne, aromatyczne i przede wszystkim nieuszkodzone. Podajemy przepis na doskonałą konfiturę z wiśni w galaretce porzeczkowej.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

 

Polecamy także:

Konfitura wiśniowa na czerwonym winie z cynamonem

Konfitura wiśniowa z migdałami prażonymi w karmelu

Dżem z wiśni i agrestu - sprawdzony przepis

Frużelina wiśniowa: jak zrobić?

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wydrążone wiśnie (Jak wydrylować wiśnie bez drylownicy?) zasypać 0,8 kg cukru i pozostawić na 2-3 godziny.
  • Po 2-3 godzinach postawić wiśnie na ogniu i powoli doprowadzić do wrzenia, zszumować i odstawić do następnego dnia.
  • Kolejnego dnia należny dodać 0,4 kg cukry, doprowadzić do wrzenia i znów pozostawić na 24h.
  • Trzeciego dnia konfiturę należy zagotować, zlać sok-syrop z wiśni i przyrządzić galaretkę z soku z porzeczek (proporcje: 0,5 l soku na 0,4 kg cukru). Wiśnie trzeba przełożyć do galaretki w chwili, gdy ta zacznie tężeć.
  • Gorący przetwór należy włożyć do słoików i szczelnie zamknąć.