Konfitura z wiśni w galaretce porzeczkowej: przepis

Konfitura z wiśni w galaretce porzeczkowej: przepis

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Shutterstock

Wiśnie w galaretce z porzeczek najlepiej smakują ze świeżą bułką.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Konfitury można przygotować prawie ze wszystkich owoców. Ważne jest jednak, aby do jej przygotowania wybierać owoce pierwszej jakości, czyli takie, które są zdrowe, świeże, dojrzałe, jędrne, aromatyczne i przede wszystkim nieuszkodzone. Podajemy przepis na doskonałą konfiturę z wiśni w galaretce porzeczkowej.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wydrążone wiśnie (Jak wydrylować wiśnie bez drylownicy?) zasypać 0,8 kg cukru i pozostawić na 2-3 godziny.

  • Po 2-3 godzinach postawić wiśnie na ogniu i powoli doprowadzić do wrzenia, zszumować i odstawić do następnego dnia.

  • Kolejnego dnia należny dodać 0,4 kg cukry, doprowadzić do wrzenia i znów pozostawić na 24h.

  • Trzeciego dnia konfiturę należy zagotować, zlać sok-syrop z wiśni i przyrządzić galaretkę z soku z porzeczek (proporcje: 0,5 l soku na 0,4 kg cukru). Wiśnie trzeba przełożyć do galaretki w chwili, gdy ta zacznie tężeć.

  • Gorący przetwór należy włożyć do słoików i szczelnie zamknąć.

Ocena: 4