Smak domowych ogórków marynowanych podkręcam tą orientalną przyprawą. Są pyszne i chrupiące jak żadne

ogórki w curry
Autor: Shutterstock Te chrupiące ogórki skradną twoje serce. Tajemnicą ich smaku jest ta aromatyczna orientalna przyprawa.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

W sklepach i na bazarach już pojawiły się ogórki gruntowe, więc domowa produkcja małosolnych poszła w ruch. Jednak w tym sezonie warto sprawdzić nowy przepis. Ogórki w zalewie curry są pyszne, aromatyczne i niesamowicie chrupiące. Robi się je łatwo i szybko. W podobnym tempie znikają całe słoiki. Poznajcie sprawdzony przepis na wyjątkowo dobre ogórki w curry.

Z czego zrobić ogórki w curry?

Sezon na ogórki gruntowe już nabrał rozpędu. Można je kupić w sklepach i na bazarkach. Idealnie sprawdzają się w domowych przetworach. Wiosną królują ogórki małosolne, ale w tym roku hitowym przepisem jest przygotowanie ich w aromatycznej zalewie z dodatkiem przyprawy curry. Aby je zrobić, potrzebne są proste składniki, które można kupić w wielu sklepach.

Lista niezbędnych produktów nie jest długa. Co więc jest potrzebne, aby zrobić kilka słoików pysznych i chrupiących ogórków w curry?

  • warzywa – ogórki gruntowe, cebula
  • przyprawy – curry, sól, ziele angielskie, gorczyca, kurkuma, liście laurowe
  • woda
  • ocet
  • cukier

Jak się robi zalewę do ogórków z curry?

Sekretem smaku ogórków przygotowanych według tego prostego i sprawdzonego przepisu jest zalewa. Przygotowuje się ją łatwo i szybko z kilku składników. Jak więc zrobić aromatyczną zalewę do ogórków z curry? Najlepiej zrobić ją w rondelku. Wlewa się do niego wodę i ocet. Kolejnym krokiem jest wsypanie cukru i przypraw – soli, curry i kurkumy. Składniki należy wymieszać i zagotować. Pełna smaku i aromatu zalewa z curry do ogórków jest gotowa.

Jak zrobić ogórki z curry?

Przepisy na przetwory z ogórków co roku cieszą się ogromną popularnością. Coraz więcej osób decyduje się przygotować w domu słoiki wypełnione chrupiącymi ogórkami kiszonymi lub marynowanymi. W tym sezonie na domowe przetwory prawdziwym hitem jest receptura na chrupiące ogórki w zalewie octowej z dodatkiem aromatycznej przyprawy curry. To właśnie ona sprawia, że smakują tak dobrze.

Wbrew pozorom przepis na domowe ogórki z curry nie jest trudny. Przygotowanie nie wymaga też długiego czasu, ani dużego doświadczenia. Jak więc zrobić chrupiące ogórki w podkręconej curry zalewie? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie. Słoiki z ogórkami warto zapasteryzować, aby dłużej cieszyć się ich znakomitym smakiem.

  • 1. krok – umycie i pokrojenie ogórków
  • 2. krok – włożenie do słoików przypraw – gorczycy, ziela angielskiego i liści laurowych oraz ogórków i cebuli
  • 3. krok – przygotowanie zalewy z curry
  • 4. krok – wlanie do słoików z ogórkami zalewy z curry
  • 5. krok – zapasteryzowanie słoików z ogórkami z curry

SKŁADNIKI

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 1 cebula

  • zalewa curry:
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Pokroić w plasterki.
  • Do czystych i suchych słoików włożyć pokrojoną w piórka cebulę, ziarna gorczycy i ziela angielskiego oraz liście laurowe.
  • Do słoików włożyć pokrojone ogórki do około 3/4 ich wysokości.
  • Do rondelka wlać wodę i ocet. Wsypać cukier, sól, curry i kurkumę. Wymieszać i zagotować.
  • Do słoików wlać gorącą zalewę, tak aby ogórki znajdowały się pod jej powierzchnią. Mocno zakręcić.
  • Słoiki wstawić go garnka wyłożonego ściereczką i zalać wodą. Pasteryzować około 8 minut, od momentu kiedy woda się zagotuje.
  • Ostrożnie wyjąć słoiki z wody i odstawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić do szafki lub spiżarni.
  • Podawać jako dodatek do kanapek, składnik sałatek i surówek lub przekąskę.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej