Smak domowych ogórków marynowanych podkręcam tą orientalną przyprawą. Są pyszne i chrupiące jak żadne

Dieta wegetariańska
W sklepach i na bazarach już pojawiły się ogórki gruntowe, więc domowa produkcja małosolnych poszła w ruch. Jednak w tym sezonie warto sprawdzić nowy przepis. Ogórki w zalewie curry są pyszne, aromatyczne i niesamowicie chrupiące. Robi się je łatwo i szybko. W podobnym tempie znikają całe słoiki. Poznajcie sprawdzony przepis na wyjątkowo dobre ogórki w curry.
Z czego zrobić ogórki w curry?
Sezon na ogórki gruntowe już nabrał rozpędu. Można je kupić w sklepach i na bazarkach. Idealnie sprawdzają się w domowych przetworach. Wiosną królują ogórki małosolne, ale w tym roku hitowym przepisem jest przygotowanie ich w aromatycznej zalewie z dodatkiem przyprawy curry. Aby je zrobić, potrzebne są proste składniki, które można kupić w wielu sklepach.
Lista niezbędnych produktów nie jest długa. Co więc jest potrzebne, aby zrobić kilka słoików pysznych i chrupiących ogórków w curry?
- warzywa – ogórki gruntowe, cebula
- przyprawy – curry, sól, ziele angielskie, gorczyca, kurkuma, liście laurowe
- woda
- ocet
- cukier
Jak się robi zalewę do ogórków z curry?
Sekretem smaku ogórków przygotowanych według tego prostego i sprawdzonego przepisu jest zalewa. Przygotowuje się ją łatwo i szybko z kilku składników. Jak więc zrobić aromatyczną zalewę do ogórków z curry? Najlepiej zrobić ją w rondelku. Wlewa się do niego wodę i ocet. Kolejnym krokiem jest wsypanie cukru i przypraw – soli, curry i kurkumy. Składniki należy wymieszać i zagotować. Pełna smaku i aromatu zalewa z curry do ogórków jest gotowa.
Jak zrobić ogórki z curry?
Przepisy na przetwory z ogórków co roku cieszą się ogromną popularnością. Coraz więcej osób decyduje się przygotować w domu słoiki wypełnione chrupiącymi ogórkami kiszonymi lub marynowanymi. W tym sezonie na domowe przetwory prawdziwym hitem jest receptura na chrupiące ogórki w zalewie octowej z dodatkiem aromatycznej przyprawy curry. To właśnie ona sprawia, że smakują tak dobrze.
Wbrew pozorom przepis na domowe ogórki z curry nie jest trudny. Przygotowanie nie wymaga też długiego czasu, ani dużego doświadczenia. Jak więc zrobić chrupiące ogórki w podkręconej curry zalewie? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie. Słoiki z ogórkami warto zapasteryzować, aby dłużej cieszyć się ich znakomitym smakiem.
- 1. krok – umycie i pokrojenie ogórków
- 2. krok – włożenie do słoików przypraw – gorczycy, ziela angielskiego i liści laurowych oraz ogórków i cebuli
- 3. krok – przygotowanie zalewy z curry
- 4. krok – wlanie do słoików z ogórkami zalewy z curry
- 5. krok – zapasteryzowanie słoików z ogórkami z curry
SKŁADNIKI
- 2 kg ogórków gruntowych
- 1 cebula
zalewa curry:- 1 litr wody
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu 10%
- 2 łyżki przyprawy curry
- 1 i 1/2 łyżki soli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Pokroić w plasterki.
- Do czystych i suchych słoików włożyć pokrojoną w piórka cebulę, ziarna gorczycy i ziela angielskiego oraz liście laurowe.
- Do słoików włożyć pokrojone ogórki do około 3/4 ich wysokości.
- Do rondelka wlać wodę i ocet. Wsypać cukier, sól, curry i kurkumę. Wymieszać i zagotować.
- Do słoików wlać gorącą zalewę, tak aby ogórki znajdowały się pod jej powierzchnią. Mocno zakręcić.
- Słoiki wstawić go garnka wyłożonego ściereczką i zalać wodą. Pasteryzować około 8 minut, od momentu kiedy woda się zagotuje.
- Ostrożnie wyjąć słoiki z wody i odstawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić do szafki lub spiżarni.
- Podawać jako dodatek do kanapek, składnik sałatek i surówek lub przekąskę.