Konfitura z niedojrzałego agrestu: przepis na najlepszą konfiturę
2021-03-29
średni
120 min
4
Konfitura z niedojrzałego agrestu należy do najbardziej cenionych przetworów, ponieważ łączy w sobie unikalny, kwaśny smak agrestu ze słodyczą cukru. Posiada niepowtarzalny smak, ale jest też niezwykle pracochłonna. Sprawdź, jak ją przygotować.
Owoce agrestu bardzo łatwo się rozgotowują i pękają, ale można temu zapobiec, nakłuwając je nierdzewną szpilką w kilku miejscach.
Dżem z agrestu prawie dojrzałego
SKŁADNIKI
- 1 kg agrestu
- 1,2 kg cukru
- 2 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Niedojrzałe owoce agrestu oczyścić z reszty kwiatowej i szypułek, opłukać i osaczyć.
- Zagotować wodę z cukrem i włożyć do niej agrest, gotować przez chwilę, nie doprowadzając do wrzenia i odstawić na kilkanaście godzin.
- Ponownie zagotować agrest, tym razem doprowadzić do wrzenia, natychmiast zdjąć z ognia i odstawić na 12 godzin.
- Po upływie tego czasu należy ponownie postawić garnek na małym ogniu i prużyć do czasu uzyskania odpowiedniej szklistości owoców.
- Gorący przetwór należy włożyć do słoików i szczelnie zamknąć.