Zupa z rabarbaru - sprawdzony przepis

2020-05-12
Zupa z rabarbaru z lodami
Autor: Shutterstock Zupa z rabarbaru z lodami - przepis na pyszny deser
łatwy
50 min
4

Zupa z rabarbaru to świetna opcja na deser. Przepisów na zupę rabarbarową jest mnóstwo, ale połączenie z lodami i wanilią wydaje się wyjątkowo apatyczne. Masz ochotę wypróbować taką zupę z rabarbarem? Oto, jak ją zrobić.

Składniki

1 kg rabarbaru

2 szklanki cukru

1 laska wanilii

 

Dodatek do zupy:

3 łodygi rabarbaru

3 łyżki cukru

lody waniliowe lub śmietankowe

 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rabarbar obrać i pokroić na kawałki.

Do dużego garnka włożyć rabarbar, cukier, wanilię, zalać 8 szklankami wody i zagotować.

Po 15 minutach wyjąć wanilię.

Połowę wanilii drobno pokroić i wrzucić ponownie do zupy. Gotować bez przykrycia jeszcze około 30 minut.

Przecedzić zupę przez sitko, aby była klarowna. Rabarbar pozostawić na sicie do osączenia, nie wyciskając go.

Zupę doprawić cukrem, jeżeli jest to konieczne i ostudzić.

Pozostały rabarbar przekroić wzdłuż włókien, a następnie no 3-centymetrowe kawałki.

Do małego garnka włożyć pokrojony rabarbar, cukier, wlać 3/4 szklanki wody i gotować od momentu zagotowania 2-3 minuty. Zestawić, wyjąć rabarbar.

Ułożyć na talerzach w kształcie rozety. Pośrodku ułożyć kulkę lodów.

Wlać zupę, włożyć po kilka kawałków ugotowanej wanilii, wypłukanej wcześniej pod bieżącą wodą w celu usunięcia czarnego miąższu. Zupa jest gotowa do pałaszowania!