Zupa z rabarbaru - sprawdzony przepis
2021-04-01
łatwy
50 min
4
Zupa z rabarbaru to świetna opcja na deser. Przepisów na zupę rabarbarową jest mnóstwo, ale połączenie z lodami i wanilią wydaje się wyjątkowo apatyczne. Masz ochotę wypróbować taką zupę z rabarbarem? Oto, jak ją zrobić.
Polecamy inne desery z rabarbarem:
Clafoutis z rabarbarem – jak upiec to niebanalne ciasto?
Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser
Kompot z rabarbarem i goździkami
SKŁADNIKI
- 1 kg rabarbaru
- 2 szklanki cukru
- 1 laska wanilii
- Dodatek do zupy:
- 3 łodygi rabarbaru
- 3 łyżki cukru
- lody waniliowe lub śmietankowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rabarbar obrać i pokroić na kawałki.
- Do dużego garnka włożyć rabarbar, cukier, wanilię, zalać 8 szklankami wody i zagotować.
- Po 15 minutach wyjąć wanilię.
- Połowę wanilii drobno pokroić i wrzucić ponownie do zupy. Gotować bez przykrycia jeszcze około 30 minut.
- Przecedzić zupę przez sitko, aby była klarowna. Rabarbar pozostawić na sicie do osączenia, nie wyciskając go.
- Zupę doprawić cukrem, jeżeli jest to konieczne i ostudzić.
- Pozostały rabarbar przekroić wzdłuż włókien, a następnie no 3-centymetrowe kawałki.
- Do małego garnka włożyć pokrojony rabarbar, cukier, wlać 3/4 szklanki wody i gotować od momentu zagotowania 2-3 minuty. Zestawić, wyjąć rabarbar.
- Ułożyć na talerzach w kształcie rozety. Pośrodku ułożyć kulkę lodów.
- Wlać zupę, włożyć po kilka kawałków ugotowanej wanilii, wypłukanej wcześniej pod bieżącą wodą w celu usunięcia czarnego miąższu. Zupa jest gotowa do pałaszowania!