Zupa z rabarbaru - sprawdzony przepis

Zupa z rabarbaru z lodami
Autor: Shutterstock Zupa z rabarbaru z lodami - przepis na pyszny deser
łatwy
50 min
4

Zupa z rabarbaru to świetna opcja na deser. Przepisów na zupę rabarbarową jest mnóstwo, ale połączenie z lodami i wanilią wydaje się wyjątkowo apatyczne. Masz ochotę wypróbować taką zupę z rabarbarem? Oto, jak ją zrobić.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rabarbar obrać i pokroić na kawałki.
  • Do dużego garnka włożyć rabarbar, cukier, wanilię, zalać 8 szklankami wody i zagotować.
  • Po 15 minutach wyjąć wanilię.
  • Połowę wanilii drobno pokroić i wrzucić ponownie do zupy. Gotować bez przykrycia jeszcze około 30 minut.
  • Przecedzić zupę przez sitko, aby była klarowna. Rabarbar pozostawić na sicie do osączenia, nie wyciskając go.
  • Zupę doprawić cukrem, jeżeli jest to konieczne i ostudzić.
  • Pozostały rabarbar przekroić wzdłuż włókien, a następnie no 3-centymetrowe kawałki.
  • Do małego garnka włożyć pokrojony rabarbar, cukier, wlać 3/4 szklanki wody i gotować od momentu zagotowania 2-3 minuty. Zestawić, wyjąć rabarbar.
  • Ułożyć na talerzach w kształcie rozety. Pośrodku ułożyć kulkę lodów.
  • Wlać zupę, włożyć po kilka kawałków ugotowanej wanilii, wypłukanej wcześniej pod bieżącą wodą w celu usunięcia czarnego miąższu. Zupa jest gotowa do pałaszowania!