Zupa z karpia na pierniku
2021-03-31
średni
40 min
4
Zupa z karpia na pierniku to staropolskie danie, serwowane podczas wigilijnej wieczerzy. Jak przygotować tę tradycyjną potrawę? Podajemy dobry przepis.
Polecamy również inne świąteczne potrawy z piernikiem: Śledź z burakami, orzechami i piernikiem oraz Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami.
Sprawdź również >>> Śledzie pod buraczaną pierzynką w piernikowym sosie
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg karpia
- 2 marchewki
- pietruszka
- 1/2 selera
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 1 opakowanie pierników bez polewy
- kilka gałązek natki pietruszki
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa: marchewki, pietruszki i selera zalać wyszorować i obrać.
- Zalać 2 litrami wody. Dodać ziarenka pieprzu i posolić. Gotować 20 minut.
- Karpia sprawić i opłukać, włożyć do wywaru warzywnego (razem z głową ale bez oczu i bez skrzeli), gotować ok. 20 minut.
- Ostrożnie wyjąć rybę, mięso podzielić na małe kawałki, wywar przecedzić przez gęste sito. Pokroić marchewki, dodać do wywaru.
- Pierniczki zalać wrzącą wodą (tak, by je przykryła). Gdy zmiękną, przetrzeć przez gęste sito i dodać do zupy.
- Zupę zagotować, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem włożyć do zupy kawałki ryby, podgrzać. Posypać posiekaną natką pietruszki.