Zupa z gorzkim melonem i mielonym mięsem
2021-03-29
średni
60 min
4
Ta niezwykle oryginalna zupa jest bardzo popularna w krajach azjatyckich, gdzie każda kuchnia ma jej swoją wersję. Gorzki melon nadaje jej charakterystycznego, gorzkawego smaku i oryginalnego wyglądu.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim przez chwilę przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane szalotki, chilli, imbir i kurkumę, pieprz i sól. Gdy temperatura wydobędzie aromaty, zgasić ogień, ostudzić i zblendować na gładką masę.
- Powstałą pastą przyprawić mielone mięso i dokładnie wymieszać.
- Melony umyć pod bieżącą wodą i pokroić w plastry ok. 1.5 cm. Wydrążyć nasiona i zastąpić je niewielką ilością przyprawionego mięsa.
- Faszerowane melony włożyć do garnka i zalać bulionem doprawionym cukrem i sosem rybnym, dodać pieczarki, gotować ok 30 min.
- Przed podaniem posypać zupę posiekana zieleniną.