Zupa z gorzkim melonem i mielonym mięsem

2021-03-29
Zupa z gorzkim melonem
Autor: Shutterstock Gorzki melon nadaje tej zupie wytrawnego charakteru
średni
60 min
4

Ta niezwykle oryginalna zupa jest bardzo popularna w krajach azjatyckich, gdzie każda kuchnia ma jej swoją wersję. Gorzki melon nadaje jej charakterystycznego, gorzkawego smaku i oryginalnego wyglądu.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim przez chwilę przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane szalotki, chilli, imbir i kurkumę, pieprz i sól. Gdy temperatura wydobędzie aromaty, zgasić ogień, ostudzić i zblendować na gładką masę.
  • Powstałą pastą przyprawić mielone mięso i dokładnie wymieszać.
  • Melony umyć pod bieżącą wodą i pokroić w plastry ok. 1.5 cm. Wydrążyć nasiona i zastąpić je niewielką ilością przyprawionego mięsa.
  • Faszerowane melony włożyć do garnka i zalać bulionem doprawionym cukrem i sosem rybnym, dodać pieczarki, gotować ok 30 min.
  • Przed podaniem posypać zupę posiekana zieleniną.