Zupa z gorzkim melonem i mielonym mięsem

2018-08-21
Zupa z gorzkim melonem
Autor: Shutterstock Gorzki melon nadaje tej zupie wytrawnego charakteru
średni
60 min
4

Ta niezwykle oryginalna zupa jest bardzo popularna w krajach azjatyckich, gdzie każda kuchnia ma jej swoją wersję. Gorzki melon nadaje jej charakterystycznego, gorzkawego smaku i oryginalnego wyglądu.

Składniki

2 gorzkie melony

250 g mielonego mięsa

1,5 l bulionu drobiowego

150 gram pieczarek mini

sos rybny

cukier

szczypiorek, liście kolendry i tajskiej bazylii

2-3 ząbki czosnku

2 szalotki

papryczka chilli

kawałek (ok. 2 cm) świeżego korzenia imbiru i kurkumy

pieprz, sól

olej

 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim przez chwilę przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane szalotki, chilli, imbir i kurkumę, pieprz i sól. Gdy temperatura wydobędzie aromaty, zgasić ogień, ostudzić i zblendować na gładką masę.

Powstałą pastą przyprawić mielone mięso i dokładnie wymieszać.

Melony umyć pod bieżącą wodą i pokroić w plastry ok. 1.5 cm. Wydrążyć nasiona i zastąpić je niewielką ilością przyprawionego mięsa.

Faszerowane melony włożyć do garnka i zalać bulionem doprawionym cukrem i sosem rybnym, dodać pieczarki, gotować ok 30 min.

Przed podaniem posypać zupę posiekana zieleniną.