Zupa z chorizo i ciecierzycy to hit w moim domu. Gotowa w 15 minut

Zupa z chorizo i ciecierzycy to hit w moim domu. Gotowa w 15 minut
Autor: Shutterstock.com Zupa z chorizo i ciecierzycy to hit w moim domu. Gotowa w 15 minut
łatwy
5 min
4

Pyszna i rozgrzewająca zupa w hiszpańskim stylu to idealny pomysł na szybki i sycący obiad. Zupa z chorizo i ciecierzycą sprawdzi się nie tylko, kiedy za oknem brakuje słońca, ale również, kiedy potrzebujemy czegoś szybkiego do zjedzenia.

Rozgrzewająca zupa w kwadrans. Zainspiruj się smakami Hiszpanii

Ekspresowa zupa z chorizo i ciecierzycy to idealny pomysł na pyszny i szybki obiad, który zaskoczy wszystkich swoim wyrazistym smakiem. Wystarczy 15 minut, by móc się rozkoszować tą wspaniałą, rozgrzewającą zupą.

To danie czerpie swoją inspirację z kuchni hiszpańskiej, gdzie niezwykłą popularnością cieszy sie używanie ciecierzycy, fasoli i soczewicy w jednogarnkowych potrawach. Cieciorka z puszki jest natomiast świetnym sposobem na dodanie białka do potrawy. Dzięki niej nasza zupa ma delikatny smak, ale przy okazji jest treściwa i zapewnia uczucie sytości.

Chorizo, czyli wędzona i przyprawiona kiełbasa to również składnik, który często znajdziemy w hiszpańskiej kuchni. Bardzo szybko nadaje potraw charakterystycznego smaku służąc jako pewnego rodzaju przyprawa. To właśnie dzięki niej nie musimy godzinami gotować zupy, by nabrała ona wspaniałego aromatu.

Ciekawym pomysłem może być dodanie do zupy pod koniec gotowania szpinaku bądź jarmużu. Nada to zupie ciekawego smaku i odrobiny koloru. Jeśli natomiast chcemy, by była ona gęstsza możemy zblendować część ciecierzycy przed dodaniem jej do zupy. 

SKŁADNIKI

  • 150 g kiełbasy chorizo
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 800 ml bulionu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól, pieprz
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzewamy oliwę.
  • Dodajemy pokrojone chorizo i smażymy kilka minut na średnim ogniu.
  • Dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek.
  • Smażymy przez kolejne kilka minut.
  • Dodajemy wędzoną paprykę i wszystko szybko mieszamy.
  • Dodajemy pomidory i bulion.
  • Ciecierzycę odsączamy i płuczemy.
  • Dodajemy do garnka.
  • Wszystko gotujemy przez około 10 minut.
  • Doprawiamy do smaku.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej