Duszony jarmuż - pyszny ciepły dodatek do obiadu
2022-04-26
łatwy
10 min
4
Jarmuż na stałe wpisał się do naszego jadłospisu. I bardzo dobrze bo jest bardzo zdrowy i smaczny. Dziś podajemy przepis na ekspresowy ciepły dodatek do obiadu - jarmuż duszony z przyprawami.
Galeria: Jarmuż - przepisy, co zrobić z jarmużu
SKŁADNIKI
- 1 opakowane jarmużu (ok. 400 g)
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- pieprz i sól
- szczypta gałki muszkatołowej
- ziarna słonecznika lub orzechy włoskie
- śmietana 18% lub w wersji niskokalorycznej jogurt naturalny
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jarmuż opłukaj pod bieżącą wodą.
- Zagotuj w garnku wodę i wrzuć porwane na cząstki liście jarmużu na wrzątek na ok. 2-3 min.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i wrzuć sparzony jarmuż.
- Przypraw solą i pieprzem, wyciśnij sok z polowy cytryny, dodaj gałkę.
- Duś 3-4 min, na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj.
- Posyp prażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika lub siekanymi orzechami włoskimi
Jarmuż: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść jarmuż?