Makaron z chorizo. Danie jednogarnkowe w pół godziny
2023-01-17
łatwy
30 min
4
Jednogarnkowy makaron z chorizo to propozycja na błyskawiczny obiad, która łączy elementy kuchni włoskiej i hiszpańskiej. Potrawa ma same zalety. Dostępność składników, szybkość przygotowania oraz mało zmywania – to tylko niektóre z nich. Danie smakuje przepysznie, zwłaszcza w jesienne i zimowe dni. Oto sprawdzony przepis na makaron z chorizo z jednego garnka.
Przepis na makaron z chorizo
- To łatwy przepis na pyszne danie, które zachwyca smakiem i aromatem.
- Obiad w jednym garnku z makaronem w roli głównej robi się błyskawicznie. W pół godziny potrawa jest gotowa.
- Składniki są w sklepach przez cały rok.
- Osoby, które nie lubią pikantnych dań, mogą pominąć dodatek płatków chili.
- Kiełbasa chorizo wyróżnia się pysznym smakiem z lekką nutą ostrości, ale można ją zastąpić, dodając inną dobrej jakości i nieco łagodniejszą.
- Do tego dania najlepszy jest makaron spaghetti. Sprawdzi się również penne czy farfalle.
- Świeżą bazylię można zastąpić suszoną. Makaron będzie pysznie smakował także z oregano.
- W sezonie pieczarki warto zamienić na grzyby leśne jak kurki, podgrzybki, kanie lub rydze. Potraw dobrze smakuje także z boczniakami.
- Parmezan, którym posypuje się gotowe porcje, zastąpi pokruszona feta lub ser pleśniowy. Ten drugi doda ciekawego smaku i aromatu.
- Potrawę wzbogacą pomidorki koktajlowe, oliwki oraz kapary. Ciekawym dodatkiem są też krewetki.
SKŁADNIKI
- 1 l wrzącej wody
- 450 g makaronu spaghetti
- 400 g krojonych pomidorów
- 150 g kiełbasy chorizo
- 150 g pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka suszonych płatków chili
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Chorizo pokroić w plasterki. Pieczarki pokroić na połówki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Obie papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę.
- Na mocno rozgrzanej dużej patelni smażyć chorizo około 3 minut, aż zacznie się rumienić. Dodać czosnek, paprykę i pieczarki. Smażyć 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
- Dodać krojone pomidory, przecier pomidorowy, płatki chili i wlać ocet winny. Dodać surowy makaron i wlać wrzącą wodę. Wymieszać, zagotować i przykryć. Gotować na średnim ogniu około 15 minut, aż makaron będzie miękki i powstanie gęsty sos. Od czasu do czasu zamieszać, aby makaron się nie skleił.
- Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną bazylię i wymieszać.
- Podawać posypane parmezanem i udekorowane bazylią.
Spaghetti Bolognese - najprostszy przepis