Makaron z chorizo. Danie jednogarnkowe w pół godziny

makaron z chorizo
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Jednogarnkowy makaron z chorizo to propozycja na błyskawiczny obiad, która łączy elementy kuchni włoskiej i hiszpańskiej. Potrawa ma same zalety. Dostępność składników, szybkość przygotowania oraz mało zmywania – to tylko niektóre z nich. Danie smakuje przepysznie, zwłaszcza w jesienne i zimowe dni. Oto sprawdzony przepis na makaron z chorizo z jednego garnka.

Przepis na makaron z chorizo

  • To łatwy przepis na pyszne danie, które zachwyca smakiem i aromatem.
  • Obiad w jednym garnku z makaronem w roli głównej robi się błyskawicznie. W pół godziny potrawa jest gotowa.
  • Składniki są w sklepach przez cały rok.
  • Osoby, które nie lubią pikantnych dań, mogą pominąć dodatek płatków chili.
  • Kiełbasa chorizo wyróżnia się pysznym smakiem z lekką nutą ostrości, ale można ją zastąpić, dodając inną dobrej jakości i nieco łagodniejszą.
  • Do tego dania najlepszy jest makaron spaghetti. Sprawdzi się również penne czy farfalle.
  • Świeżą bazylię można zastąpić suszoną. Makaron będzie pysznie smakował także z oregano.
  • W sezonie pieczarki warto zamienić na grzyby leśne jak kurki, podgrzybki, kanie lub rydze. Potraw dobrze smakuje także z boczniakami.
  • Parmezan, którym posypuje się gotowe porcje, zastąpi pokruszona feta lub ser pleśniowy. Ten drugi doda ciekawego smaku i aromatu.
  • Potrawę wzbogacą pomidorki koktajlowe, oliwki oraz kapary. Ciekawym dodatkiem są też krewetki.

SKŁADNIKI

  • 1 l wrzącej wody
  • 450 g makaronu spaghetti
  • 400 g krojonych pomidorów
  • 150 g kiełbasy chorizo
  • 150 g pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka suszonych płatków chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Chorizo pokroić w plasterki. Pieczarki pokroić na połówki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Obie papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę.
  • Na mocno rozgrzanej dużej patelni smażyć chorizo około 3 minut, aż zacznie się rumienić. Dodać czosnek, paprykę i pieczarki. Smażyć 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  • Dodać krojone pomidory, przecier pomidorowy, płatki chili i wlać ocet winny. Dodać surowy makaron i wlać wrzącą wodę. Wymieszać, zagotować i przykryć. Gotować na średnim ogniu około 15 minut, aż makaron będzie miękki i powstanie gęsty sos. Od czasu do czasu zamieszać, aby makaron się nie skleił.
  • Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną bazylię i wymieszać.
  • Podawać posypane parmezanem i udekorowane bazylią.
Spaghetti Bolognese - najprostszy przepis
Anna Szulc-Górska
więcej