Zupa szczypiorkowa z kluseczkami. Prosty przepis na pyszny wege obiad

zupa szczypiorkowa
Autor: Shutterstock Zupa szczypiorkowa z domowymi kluseczkami smakuje znakomicie.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Pełna smaku zupa szczypiorkowa to pomysł na letni obiad. Przepis nie jest skomplikowany, a ugotowanie garnka pysznej zupy nie zajmuje wiele czasu. Oto prosty przepis na zupę szczypiorkową z dodatkiem smakowitych domowych kluseczek.

Jak zrobić zupę szczypiorkową?

Pierwszym etapem jest zrobienie domowych kluseczek z kaszy manny, mąki pszennej, jajka i soli. Z ciasta formuje się wąski wałeczek i kroi na mniejsze kawałki takiej samej długości. W garnku podsmaża się cebulę z marchewką, kukurydzą i szczypiorkiem, a następnie wlewa się bulion warzywny. Kiedy się zagotuje do garnka przekłada się kluseczki i gotuje, aż staną się miękkie. Zupę należy jeszcze zabielić śmietaną i już można ją podawać.

Dlaczego warto zrobić zupę szczypiorkową?

  • Przepis na tę zupę odpowiada na pytanie, co zrobić ze szczypiorku. To popularne zioło jest nie tylko dodatkiem do sałatek, kanapek czy past do chleba. Świetnie sprawdza się w daniach na ciepło.
  • Zupę szczypiorkową robi się bardzo prosto. Przepis na tę letnią zupę jest wyjątkowo łatwy.
  • To szybki przepis na zupę, która zachwyci smakiem i aromatem. Czas przygotowania to około 20 minut.
  • Jedną z zalet zupy jest to, że lista składników jest krótka, a produkty są proste i niedrogie.
  • To zupa szczypiorkowa wegetariańska, czyli w jej składzie nie ma mięsa.
  • Osoby, które nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, mogą wzbogacić zupę szczypiorkową kawałkami pieczonego kurczaka lub podsmażonym boczkiem.
  • Ugotowaną zupę można zmiksować na krem. Należy jednak pamiętać, aby odłożyć część szczypiorku i dodać go do zupy tuż po zmiksowaniu.

SKŁADNIKI

  • zupa:
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

  • kluseczki:
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kaszy manny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę mannę wymieszać z mąką pszenną i solą. Wbić jajko i wrobić jednolite ciasto. Uformować cienki wałeczek i pokroić na mniejsze kawałki.
  • W garnku rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać startą na tarce marchewkę, kukurydzę i posiekany szczypiorek. Wymieszać i smażyć 2 minuty, cały czas mieszając.
  • Wlać bulion warzywny i zagotować. Do garnka przełożyć kluseczki i ponownie zagotować. Gotować, aż kluseczki będą miękkie.
  • Odlać 1 kubek zupy i wymieszać ze śmietaną. Wlać do garnka i delikatnie wymieszać.
  • Podawać od razu na obiad.
Zioła w ogrodzie - lubczyk, pietruszka, kolendra, szczypior
Anna Szulc-Górska
więcej