Zupa soczewicowa z dynią. Przepis na wegański obiad w 5 krokach
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Zupa soczewicowa z dynią jest pyszna i aromatyczna. W jej składzie nie ma żadnych składników pochodzenia zwierzęcego, dlatego bez obaw mogą ją wcinać weganie. Jest jednak tak dobra, że będzie smakować nawet zatwardziałym mięsożercom. Przepis nie jest trudny, a pyszna zupa jest gotowa w niecałe pół godziny. Oto sprawdzony przepis na obłędną zupę soczewicową z dynią.
Co dajemy do zupy z soczewicy?
Pyszna zupa w apetycznym kolorze ugotowana według tego łatwego przepisu składa się z prostych produktów. Na liście znalazły się składniki roślinne, które można kupić w wielu sklepach i na bazarkach. Co jest potrzebne do ugotowania garnka pysznej wegańskiej zupy?
- bulion warzywny
- dynia Hokkaido
- czerwona soczewica
- mleczko kokosowe
- cebula
- oliwa z oliwek
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy – czosnek, curry, słodka papryka, sól, pieprz
Jak doprawić zupę z soczewicy?
Zupa soczewicowa z dodatkiem pomarańczowej dyni jest niezwykle aromatyczna. To zasługa odpowiednio dobranych przypraw, które świetnie pokręcają smak wegańskiej zupy. Danie ma przyjemny aromat i pyszny smak dzięki przyprawie curry i mielonej słodkiej papryce. Nie zabrakło soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Do zupy soczewicowej dodaje się także czosnek.
Jak zrobić zupę soczewicową z dynią?
Przepis na smakowitą zupę z czerwonej soczewicy z dodatkiem dyni nie jest trudny. To tylko kilka łatwych kroków, które nie sprawią żadnych przykrych niespodzianek. Zupę robi się szybko. Czas przygotowania wynosi mniej niż pół godziny.
Jak więc ugotować pyszną i zdrową zupę z soczewicy i dyni? Przepis na ten wegański obiad został podzielony na kilka etapów:
- 1. etap – podsmażenie cebuli z czosnkiem, soczewicą i przyprawami
- 2. etap – wlanie bulionu warzywnego i gotowanie 5 minut
- 3. etap – dodanie dyni i koncentratu pomidorowego
- 4. etap – gotowanie zupy przez 20 minut
- 5. etap – dodanie mleczka kokosowego i zmiksowanie na gładki krem
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
- 500 g dyni Hokkaido
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 125 ml mleka kokosowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
- Dodać opłukaną soczewicę. Doprawić solą, pieprzem, curry i słodką papryką. Wymieszać i smażyć kilka chwil, cały czas mieszając.
- Wlać bulion warzywny i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 5 minut.
- Do garnka przełożyć pokrojoną w drobną kostkę dynię. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Gotować około 20 minut.
- Wlać mleczko kokosowe i wymieszać. Podgrzewać około 3 minut, a następnie zmiksować na gładki krem.
- Podawać ze świeżymi ziołami, kokosową śmietanką i pestkami dyni.