Zupa rybna z szafranem. Jak przyrządzić?
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Pyszna zupa rybna z szafranem to danie zdrowe i oryginalne . Chcesz przyjąć gości wyszukaną potrawą? Podajemy przepis na wykwintną zupę rybną.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy rybne: Zupa rybna z karpia, Tradycyjna zupa rybnaoraz Ciopino - przepis na włoską zupę rybną.
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijny barszcz z uszkami , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa grzybowa.
SKŁADNIKI
- 6 łyżeczek oleju z oliwy
- 1 mała cebula, drobno pokrojona
- 1 nieduża marchewka, drobno pokrojona
- 1 łodyga seler, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- pół czuszki chili, drobno pokrojonej
- 2 łyżeczki przecieru z pomidorów
- czarny pieprz
- 12 średniej wielkości krewetek królewskich w skorupkach
- 24 małże
- 50 ml białego wina
- 1 litr bulionu rybnego lub na bazie owoców morza
- pół łyżeczki szafranu
- 1 kg białej ryby, oczyszczonej z ości i pokrojonej na kawałki wielkości jednego kęsa
- sól do smaku
- grzanki chlebowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw na patelni podgrzewamy olej na wolnym ogniu, smażymy cebulę, marchewkę, seler, czosnek i chili (ilość chili dopasuj do swojej tolerancji dla pikantnych potraw) przez ok. 15 minut.
- Dodajemy przecier z pomidorów, szczyptę pieprzu, krewetki i małże oraz wino, smażymy przez 2-3 minuty pod przykryciem, dopóki małże się nie otworzą. Te, które zostały zamknięte, odrzucamy.
- Wlej bulion, dodaj szafran, zwiększ ogień i zagotuj. Dodaj rybę i gotuj przez kolejne 4-5 minut, delikatnie potrząsając patelnią, dopóki ryba nie będzie dobrze ugotowana. Dopraw solą do smaku.
- Podawaj w miseczkach z grzankami chlebowymi.