Zupa rybna z szafranem. Jak przyrządzić?

Maria Brzezińska
zupa-rybna-z-szafranem-jak-przyrzadzic.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zupa rybna z szafranem to wykwintny sposób na przyrządzenie ryb i owoców morza
łatwy
60 min
4

Pyszna zupa rybna z szafranem to danie zdrowe i oryginalne . Chcesz przyjąć gości wyszukaną potrawą? Podajemy przepis na wykwintną zupę rybną.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy rybne: Zupa rybna z karpia, Tradycyjna zupa rybnaoraz Ciopino - przepis na włoską zupę rybną.

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijny barszcz z uszkami , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa grzybowa.

SKŁADNIKI

  • 6 łyżeczek oleju z oliwy
  • 1 mała cebula, drobno pokrojona
  • 1 nieduża marchewka, drobno pokrojona
  • 1 łodyga seler, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • pół czuszki chili, drobno pokrojonej
  • 2 łyżeczki przecieru z pomidorów
  • czarny pieprz
  • 12 średniej wielkości krewetek królewskich w skorupkach
  • 24 małże
  • 50 ml białego wina
  • 1 litr bulionu rybnego lub na bazie owoców morza
  • pół łyżeczki szafranu
  • 1 kg białej ryby, oczyszczonej z ości i pokrojonej na kawałki wielkości jednego kęsa
  • sól do smaku
  • grzanki chlebowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw na patelni podgrzewamy olej na wolnym ogniu, smażymy cebulę, marchewkę, seler, czosnek i chili (ilość chili dopasuj do swojej tolerancji dla pikantnych potraw) przez ok. 15 minut.
  • Dodajemy przecier z pomidorów, szczyptę pieprzu, krewetki i małże oraz wino, smażymy przez 2-3 minuty pod przykryciem, dopóki małże się nie otworzą. Te, które zostały zamknięte, odrzucamy.
  • Wlej bulion, dodaj szafran, zwiększ ogień i zagotuj. Dodaj rybę i gotuj przez kolejne 4-5 minut, delikatnie potrząsając patelnią, dopóki ryba nie będzie dobrze ugotowana. Dopraw solą do smaku.
  • Podawaj w miseczkach z grzankami chlebowymi.
Maria Brzezińska