Zupa na obiad, która idealne rozgrzewa? Ja wybieram ten przepis

Zupa na obiad, która idealne rozgrzewa? Ja wybieram ten przepis
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Rozsmakuj się w jesieni z tą przepyszną zupą cebulową z gnocchi. To niezwykle aromatyczny sposób na przepyszny i sycący posiłek. Jeśli zupy na obiad to twój kawałek chleba, ta sprawdzi się idealnie. Rozgrzewająca i pełna niesamowitego smaku, a przy okazji, prosta w przygotowaniu.

Rozsmakuj się w tej zupie na obiad. Prosty i sprawdzony przepis

Ta zupa jest prosta w przygotowaniu, wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej. Zupa z karmelizowanej cebuli z gnocchi to prawdziwa kwintesencja jedzenia, które rozgrzewa nasze żołądki i serca. A przy okazji, wcale nie jest trudna w przygotowaniu. Wystarczy chwila wolnego czasu.

Do tej zupy nie potrzebujemy żadnych skomplikowanych składników. Jak można łatwo się domyśleć, główną rolę gra tu cebula. Najdłużej w całym przepisie zajmie nam właśnie skarmelizowanie jej. Trzeba to robić bowiem powoli i często mieszając, by mieć pewność, że nasza cebula się nie przypali.

W przepisie znajdziemy również odrobinę wina. Choć jego dodawanie jest obowiązkowe, z pewności sprawi, że nasza zupa będzie smakowała niesamowicie. O alkohol nie ma się co martwić, ponieważ wyparuje on podczas gotowania, zostawiając jedynie niesamowity smak.

Tej zupy każdy z nas powinien spróbować. Jest pyszna, prosta i sycąca. Jeśli więc szukamy sprawdzonego przepisu, który nie będzie kosztował milionów monet i sprawdzi się na każdą porę dnia, ten jest jak szyty na miarę.

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki masła
  • 4 duże cebule
  • 1 łyżeczka cukru
  • 80 ml białego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 litry bulionu warzywnego lub wołowego
  • 400 g gotowych gnocchi
  • sól i pieprz
  • ser tarty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło i oliwę dodajemy do dużego garnka.
  • W tym czasie obieramy i kroimy nasze cebule w cienkie plasterki.
  • Dodajemy je do garnka i dosypujemy łyżeczkę cukru.
  • Smażymy na małym ogniu, często mieszając, przez około 35 minut.
  • Dodajemy posiekany czosnek i nasze wino, chwilę podduszamy.
  • Dodajemy mąkę, mieszamy i podsmażymy.
  • Stopniowo dolewamy bulion, cały czas mieszając.
  • Zagotowujemy naszą zupę i gotujemy około 10 minut.
  • Dodajemy nasze gnocchi i gotujemy, aż będą miękkie.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Podajemy w miskach, posypane serem tartym.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej