Siekam cebulę i mieszam z 2 dodatkami. Tymi błyskawicznymi kotletami zajada się cała rodzina

placki z cebuli
Autor: Shutterstock Weź 3 składniki, wymieszaj i usmaż. Placki cebulowe to świetny przepis na szybki obiad dla zabieganych.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Cebula to jedno najpopularniejszych warzyw wykorzystywanych w przepisach kulinarnych. Jest tania, zawsze dostępna i nadaje obłędnego smaku wielu potrawom. W tym przepisie cebula gra główną rolę. Doskonałe placki cebulowe to pomysł na pyszny i szybki obiad lub oryginalną przekąskę. Zobaczcie, jak zrobić pełne smaku i aromatu placki z cebuli.

Placki z cebuli – składniki

Do usmażenie fury pełnych smaku placków wystarczy kilka składników, które z łatwością można kupić w wielu sklepach, a ich cena nie zwala z nóg. Jeżeli na co dzień gotujecie w domu, na pewno macie te produkty.

Głównym składnikiem jest oczywiście tytułowa cebula. Dołączyły do niej jajka, mąka pszenna oraz dwie tradycyjne przyprawy, które każdy ma w domu. Przyda się także olej do smażenia.

Jak zrobić placki z cebuli?

Placki, w których głównym składnikiem jest cebula, to prosty przepis na oryginalne danie. Przygotowanie nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych czy długiego doświadczenia w domowym gotowaniu. Przepis nie jest trudny i każdy poradzi sobie ze zrobieniem tych oryginalnych placków cebulowych.

Jak więc usmażyć wyśmienite placki z cebuli? To proste, ale pełne smaku danie. Robi się je w kilku banalnie łatwych krokach.

  • 1. krok – posiekanie cebul
  • 2. krok – wymieszanie cebul z jajkami, mąką i przyprawami
  • 3. krok – usmażenie placków cebulowych na patelni

Z czym podawać placki cebulowe?

Aż trudno uwierzyć, że z cebuli można zrobić tak pyszne danie wegetariańskie. To dobry pomysł na tani obiad lub przekąskę. Sprawdzą się też na imprezie. Placki świetnie smakują same, ale warto podać do nich różne dodatki. Jednym z nich jest domowy sos czosnkowy. Świetnie komponują się z sosem ranczerskim. Dobrze smakują z różnymi surówkami i kolorowymi sałatkami.

SKŁADNIKI

  • 4 cebule
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane cebule pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski.
  • Wbić jajka i wsypać mąkę pszenną. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, formując okrągłe kotlety. Smażyć z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na obiad lub jako przekąskę z ulubionym sosem i chrupiącą surówką.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej