Zupa mongolska z grochem i pomidorami
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Pyszna, rozgrzewająca zupa warzywna z grochem i świeżymi pomidorami. Zupa mongolska syci na długo i rozgrzewa. W sam raz na jesienne dni.
SKŁADNIKI
- szklanka łuskanego żółtego grochu
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 mały korzeń selera
- kość od szynki
- 1 litr bulionu drobiowego
- 5 pomidorów
- szklanka gęstej śmietany
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Groch namoczyć kilka godzin wcześniej.
- Cebulę, marchewkę i selera obrać, pokroić, włożyć do garnka i poddusić na maśle.
- Dodać kość, bulion i groch. Dolać wody w razie potrzeby.
- Gotować aż groch zmięknie, wyjąć kość.
- Dodać do garnka pokrojone w kostkę pomidory i gotować na małym ogniu 10 min.
- Dodać śmietanę, przyprawić i gotować jeszcze 2 min.