Zupa mongolska z grochem i pomidorami

2021-03-29
Zupa mongolska
Autor: Shutterstock Zupa mongolska jest pyszna i bardzo sycąca.
łatwy
60 min
4

Pyszna, rozgrzewająca zupa warzywna z grochem i świeżymi pomidorami. Zupa mongolska syci na długo i rozgrzewa. W sam raz na jesienne dni.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Groch namoczyć kilka godzin wcześniej.
  • Cebulę, marchewkę i selera obrać, pokroić, włożyć do garnka i poddusić na maśle.
  • Dodać kość, bulion i groch. Dolać wody w razie potrzeby.
  • Gotować aż groch zmięknie, wyjąć kość.
  • Dodać do garnka pokrojone w kostkę pomidory i gotować na małym ogniu 10 min.
  • Dodać śmietanę, przyprawić i gotować jeszcze 2 min.