Zupa krem z pieczonych ziemniaków. Tajemnicą jej smaku są nieoczywiste przyprawy
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Zupy krem są pyszne, aromatyczne i łatwe do zrobienia. Właśnie taka jest kremowa zupa z pieczonych ziemniaków, która urzeka pod każdym względem. Dzięki temu, że wykorzystuje się do niej pieczone warzywa, danie ma głęboki i intensywny smak. Oto sprawdzony przepis na przepyszną zupę krem z pieczonych ziemniaków.
Zupa krem z pieczonych ziemniaków – składniki
Do przyrządzenia obłędnej zupy krem z pieczonymi ziemniakami potrzebne są proste i niedrogie produkty, które łatwo kupić w każdym sklepie i na bazarze. Na liście składników znalazły się więc tytułowe ziemniaki, cebula i por. Zupę gotuje się na bazie bulionu warzywnego i zabiela śmietanką o zawartości tłuszczu 30 proc. Smak kremowej zupy ziemniaczanej podkręcają przyprawy, czyli gałka muszkatołowa, sól oraz biały i czarny pieprz. Świetnym dodatkiem jest także tarty chrzan, który zaostrza smak zupy. To właśnie przyprawy i chrzan są sekretem tej obłędnej zupy krem z pieczonych ziemniaków.
Jak zrobić zupę z ziemniaków?
Przepis na zupę krem z pieczonych ziemniaków jest łatwy i nie wymaga długich godzin w kuchni. Składa się z kilku prostych kroków. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, zupa krem z ziemniaków uda się już za pierwszym razem i będzie smakować każdemu. Jak więc zrobić zupę z ziemniaków?
- 1. krok – obranie i pokrojenie warzyw
- 2. krok – upieczenie warzyw w piekarniku
- 3. krok – zagotowanie bulionu z pieczonymi warzywami
- 4. krok – doprawienie zupy chrzanem i pozostałymi przyprawami
- 5. krok – zmiksowanie zupy na gładki krem
Jak podawać zupę krem z pieczonych ziemniaków?
Pyszna i aromatyczna zupa krem z ziemniakami to uniwersalny przepis na obiad. Danie jest sycące i dobrze rozgrzewa, dlatego świetnie smakuje na jesieni i w zimie, kiedy pogoda nie rozpieszcza. Zupa jest łatwa w transporcie, więc można zabrać ją ze sobą do pracy i odgrzać w kuchence mikrofalowej.
Do kremowej zupy z ziemniaków warto podać różne dodatki, aby posiłek był jeszcze bardziej sycący i urozmaicony. Zupa pysznie smakuje ze skwarkami z boczku. Smacznie komponuje się ze startym serem typu cheddar. Porcje warto posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Wegetarianie mogą pominąć boczek i podać zupę z chrupiącymi grzankami.
SKŁADNIKI
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 600 g ziemniaków
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 cebula
- 1 por (tylko biała część)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka tartego chrzanu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz biały i czarny
dodatkowo:- starty ser cheddar
- skwarki z boczku
- kwaśna śmietana
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę. Por pokroić w plasterki. Czosnek drobno posiekać.
- Warzywa przełożyć do formy do zapiekania i skropić oliwą z oliwek.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 20 minut. W połowie pieczenia wymieszać.
- Upieczone warzywa przełożyć do garnka. Wlać bulion warzywny i zagotować.
- Dodać masło i chrzan. Doprawić gałką muszkatołową, solą oraz białym i czarnym pieprzem. Wymieszać i gotować 5 minut.
- Zupę zmiksować na gładki krem.
- Podawać ze startym serem cheddar, kwaśną śmietaną i skwarkami z boczku.