Zupa krem z pieczonych ziemniaków. Tajemnicą jej smaku są nieoczywiste przyprawy

zupa krem z pieczonych ziemniaków
Autor: Shutterstock Zupa krem z pieczonych ziemniaków to pyszny i aromatyczny obiad.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Zupy krem są pyszne, aromatyczne i łatwe do zrobienia. Właśnie taka jest kremowa zupa z pieczonych ziemniaków, która urzeka pod każdym względem. Dzięki temu, że wykorzystuje się do niej pieczone warzywa, danie ma głęboki i intensywny smak. Oto sprawdzony przepis na przepyszną zupę krem z pieczonych ziemniaków.

Zupa krem z pieczonych ziemniaków – składniki

Do przyrządzenia obłędnej zupy krem z pieczonymi ziemniakami potrzebne są proste i niedrogie produkty, które łatwo kupić w każdym sklepie i na bazarze. Na liście składników znalazły się więc tytułowe ziemniaki, cebula i por. Zupę gotuje się na bazie bulionu warzywnego i zabiela śmietanką o zawartości tłuszczu 30 proc. Smak kremowej zupy ziemniaczanej podkręcają przyprawy, czyli gałka muszkatołowa, sól oraz biały i czarny pieprz. Świetnym dodatkiem jest także tarty chrzan, który zaostrza smak zupy. To właśnie przyprawy i chrzan są sekretem tej obłędnej zupy krem z pieczonych ziemniaków.

Jak zrobić zupę z ziemniaków?

Przepis na zupę krem z pieczonych ziemniaków jest łatwy i nie wymaga długich godzin w kuchni. Składa się z kilku prostych kroków. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, zupa krem z ziemniaków uda się już za pierwszym razem i będzie smakować każdemu. Jak więc zrobić zupę z ziemniaków?

  • 1. krok – obranie i pokrojenie warzyw
  • 2. krok – upieczenie warzyw w piekarniku
  • 3. krok – zagotowanie bulionu z pieczonymi warzywami
  • 4. krok – doprawienie zupy chrzanem i pozostałymi przyprawami
  • 5. krok – zmiksowanie zupy na gładki krem

Jak podawać zupę krem z pieczonych ziemniaków?

Pyszna i aromatyczna zupa krem z ziemniakami to uniwersalny przepis na obiad. Danie jest sycące i dobrze rozgrzewa, dlatego świetnie smakuje na jesieni i w zimie, kiedy pogoda nie rozpieszcza. Zupa jest łatwa w transporcie, więc można zabrać ją ze sobą do pracy i odgrzać w kuchence mikrofalowej.

Do kremowej zupy z ziemniaków warto podać różne dodatki, aby posiłek był jeszcze bardziej sycący i urozmaicony. Zupa pysznie smakuje ze skwarkami z boczku. Smacznie komponuje się ze startym serem typu cheddar. Porcje warto posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Wegetarianie mogą pominąć boczek i podać zupę z chrupiącymi grzankami.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 600 g ziemniaków
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • 1 por (tylko biała część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz biały i czarny

  • dodatkowo:
  • starty ser cheddar
  • skwarki z boczku
  • kwaśna śmietana

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę. Por pokroić w plasterki. Czosnek drobno posiekać.
  • Warzywa przełożyć do formy do zapiekania i skropić oliwą z oliwek.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 20 minut. W połowie pieczenia wymieszać.
  • Upieczone warzywa przełożyć do garnka. Wlać bulion warzywny i zagotować.
  • Dodać masło i chrzan. Doprawić gałką muszkatołową, solą oraz białym i czarnym pieprzem. Wymieszać i gotować 5 minut.
  • Zupę zmiksować na gładki krem.
  • Podawać ze startym serem cheddar, kwaśną śmietaną i skwarkami z boczku.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej