Zdrowa i rozgrzewająca. Zupa koperkowa bije nawet pomidorówkę
Zupy są idealnym pomysłem, kiedy pogoda za oknem nas nie rozpieszcza. Nie tylko nas rozgrzeją, ale również smakują obłędnie. Czasami jednak mamy ochotę na coś innego niż rosół czy pomidorówkę. Wówczas warto sięgnąć po kremową i sycącą zupę koperkową z ryżem i pulpecikami. Nie tylko smakuje przepysznie, ale również jest bardzo sycąca.
Prosta, sycąca zupa - co potrzeba?
Choć zazwyczaj zupy podaje się na pierwsze danie, to ten przepis na zupę koperkową z ryżem i pulpetami może służyć za pełen, sycący obiad. Zupa jest nie tylko niezwykle kremowa, ale również przepyszna. Co więcej, przygotowuje się ją niezwykle szybko, a z pewnością zasmakuje każdemu. Będziemy potrzebować:
- cebulę
- marchewkę
- bulion
- masło
- olej
- ziemniaki
- koperek
- śmietanę 18%
- sól
- pieprz
- mięso mielone z kurczaka
- jajko
- bułkę tartą
- mąkę
- ryż
Jak przygotować zupę koperkową z ryżem i pulpetami?
Samo przygotowanie zupy koperkowej z pulpetami i ryżem jest bardzo proste. Zaczynamy od przygotowania pulpetów. Mięso mielone łączymy z jajkiem, przyprawami, posiekaną cebulą i bułką tartą. Wszystko dokładnie wyrabiamy, aż składniki się połączą. Formujemy kulki i obtaczamy je w mące. Smażymy na gorącej patelni, aż zarumienią się z każdej strony. Odkładamy na ręcznik papierowy. W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Teraz możemy zabrać się za zupę. Cebulę obieramy i siekamy. Ziemniaki kroimy, a marchewkę ścieramy na tarce z dużymi oczkami. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy cebulkę. Dodajemy warzywa, całość doprawiamy i smażymy przez 5 minut. Zalewamy bulionem i dodajemy mięso. Całość gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Pod koniec dodajemy posiekany koperek i zahartowaną śmietanę. Naszą zupę podajemy z ryżem.
SKŁADNIKI
- Składniki na zupę:
- 1 litr bulionu
- łyżka masła
- olej
- cebula
- 2 marchewki
- 5 ziemniaków
- 2 pęczki koperku
- 200 g śmietany 18%
- sól
- pieprz
- Składniki na pulpety:
- 300 g mięsa mielonego z kurczaka
- jajko
- łyżka bułki tartej
- sól
- pieprz
- 0,5 cebuli
- mąka
- olej
- 100 g ryżu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczynamy od przygotowania pulpetów. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
- Dodajemy mięso mielone, jajko, przyprawy i bułkę tartą.
- Całość mieszamy do połączenia się składników.
- Formujemy kuleczki i obtaczamy w mące.
- Smażymy na patelni z każdej strony.
- Wykładamy na ręcznik papierowy.
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę obieramy i drobno siekamy, ziemniaki kroimy w kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- w garnku rozgrzewamy olej i szklimy cebulkę.
- Dodajemy marchewkę i ziemniaki oraz doprawiamy.
- Smażymy przez 5 minut.
- Całość zalewamy bulionem i dodajemy pulpety.
- Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.
- Na koniec dodajemy posiekany koperek i wlewamy zahartowaną śmietanę.
- Podajemy z wcześniej ugotowanym ryżem.