Zupa fasolowa - przepis na treściwą fasolówkę na wędzonce

Treściwa zupa fasolowa na wędzonce
Autor: Shutterstock W bardziej uroczysty dzień fasolową można podać z paskami smażonego i chrupiącego bekonu
łatwy
60 min
4

Treściwa zupa fasolowa to dobry sposób na niedrogi, jednodaniowy obiad. Fasola to jedno z zalecanych przez dietetyków warzyw strączkowych. Co ciekawe fasola dotarła do Europy dopiero w XVI w. Cztery wieki później praktycznie wyparła wszędobylski groch. Do fasoli pasuje swojski majeranek i cząber. Oba zioła mają działanie wiatropędne, dzięki czemu ułatwiają trawienie fasoli, warto je dodać do zupy fasolowej.

SKŁADNIKI

  • 1,5 l rosołu wieprzowego lub wody
  • 1 szklanka suchej białej fasoli lub 2 puszki gotowanej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 wędzona golonka lub 200 g wędzonych żeberek
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 g kiełbasy
  • 2-4 ziemniaki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suchą fasolę namoczyć na noc.
  • Rano odcedzić fasolę, przełożyć do garnka i wlać 2 l wody.
  • Dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę, dodać mięso za wyjątkiem kiełbasy.
  • Nie solić zupy przed gotowaniem, bo wędzonki są słone i w trakcie gotowania uwolnią wystarczającą ilość soli.
  • Dodać majeranek i cząber.
  • Zagotować, a następnie gotować na wolnym ogniu przez dwie godziny.
  • Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz kiełbasę (w całości).
  • Gdy ziemniaki będą miękkie, wyjąć mięso i kiełbasę. Mięso oddzielić od kości, pokroić na kawałki, a kiełbasę pokroić w plasterki.
  • Pokrojone mięso razem z kiełbasą włożyć z powrotem do zupy. Dodać fasolę z puszki.
  • Przed podaniem spróbować, ewentualnie posolić i popieprzyć, podawać z chlebem.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli

Suszoną fasolę można zastąpić fasolą z puszki. Odsączoną fasolę z puszki dodajemy na sam koniec gotowania, aby się nie rozgotowała. 

Przepis pochodzi z książki Adrianna Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej „Królestwo zup” do kupienia w dobrych księgarniach, w EMPIKu oraz w naszym sklepie

Zobacz GALERIĘ: Zupa fasolowa - 10 łatwych przepisów na fasolówkę 

 

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej