Zupa fasolowa - przepis na treściwą fasolówkę na wędzonce
2021-12-07
łatwy
60 min
4
Treściwa zupa fasolowa to dobry sposób na niedrogi, jednodaniowy obiad. Fasola to jedno z zalecanych przez dietetyków warzyw strączkowych. Co ciekawe fasola dotarła do Europy dopiero w XVI w. Cztery wieki później praktycznie wyparła wszędobylski groch. Do fasoli pasuje swojski majeranek i cząber. Oba zioła mają działanie wiatropędne, dzięki czemu ułatwiają trawienie fasoli, warto je dodać do zupy fasolowej.
SKŁADNIKI
- 1,5 l rosołu wieprzowego lub wody
- 1 szklanka suchej białej fasoli lub 2 puszki gotowanej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 wędzona golonka lub 200 g wędzonych żeberek
- 200 g wędzonego boczku
- 200 g kiełbasy
- 2-4 ziemniaki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suchą fasolę namoczyć na noc.
- Rano odcedzić fasolę, przełożyć do garnka i wlać 2 l wody.
- Dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę, dodać mięso za wyjątkiem kiełbasy.
- Nie solić zupy przed gotowaniem, bo wędzonki są słone i w trakcie gotowania uwolnią wystarczającą ilość soli.
- Dodać majeranek i cząber.
- Zagotować, a następnie gotować na wolnym ogniu przez dwie godziny.
- Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz kiełbasę (w całości).
- Gdy ziemniaki będą miękkie, wyjąć mięso i kiełbasę. Mięso oddzielić od kości, pokroić na kawałki, a kiełbasę pokroić w plasterki.
- Pokrojone mięso razem z kiełbasą włożyć z powrotem do zupy. Dodać fasolę z puszki.
- Przed podaniem spróbować, ewentualnie posolić i popieprzyć, podawać z chlebem.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
Suszoną fasolę można zastąpić fasolą z puszki. Odsączoną fasolę z puszki dodajemy na sam koniec gotowania, aby się nie rozgotowała.
Przepis pochodzi z książki Adrianna Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej „Królestwo zup” do kupienia w dobrych księgarniach, w EMPIKu oraz w naszym sklepie.
Zobacz GALERIĘ: Zupa fasolowa - 10 łatwych przepisów na fasolówkę