Rosół z pieczonego kurczaka - superaromatyczny bulion z odzysku

Ani mleka, ani kotleta, ani rosołu nie pozwolimy wam zakazać!
Autor: Shutterstock Ani mleka, ani kotleta, ani rosołu nie pozwolimy wam zakazać!
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Rosół z pieczonego kurczaka jest o wiele bardziej aromatyczny od tego przygotowywanego z surowego drobiu. Pyszna zupa z resztek, które nie wykorzystanie wylądowałyby pewnie w koszu, to się nazywa recykling.

Polecamy pomysły na oszczędne gotowanie:

Cztery obiady z jednego kurczaka

Co zrobić z resztek makaronu?

Jak zamrażać jedzenie?

Przepis na rosół z resztek pieczonego kurczaka

SKŁADNIKI

  • pozostałości pieczonego kurczaka (korpus, kostki, skórki)
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 pietruszki
  • 2 suszone grzybki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ziarna kardamonu
  • 1/2 ostrej papryczki (opcjonalnie)
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 kule ziela angielskiego
  • 2-3 gałązki lubczyku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • natka pietruszki lub gruby szczypior siekany do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pozostałości kurczaka włożyć do sporego garnka, zalać wodą.
  • Dodać obrane/oczyszczone marchewkę, pietruszkę, pora i selera.
  • Cebulę obrać i lekko przypalić nad ogniem lub na patelni, dodać do garnka.
  • Dodać obrany czosnek, liście, ziele, kardamon, grzybki, paprykę i lubczyk.
  • Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Przecedzić.
  • Bulion przyprawić sosem sojowym, solą i pieprzem.
  • Do bulionu można dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, selera i grzybki.
  • Podawać z makaronem lub lanymi kluskami, posypany zieleniną.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej