Rosół z pieczonego kurczaka - superaromatyczny bulion z odzysku
2021-08-10
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Rosół z pieczonego kurczaka jest o wiele bardziej aromatyczny od tego przygotowywanego z surowego drobiu. Pyszna zupa z resztek, które nie wykorzystanie wylądowałyby pewnie w koszu, to się nazywa recykling.
Polecamy pomysły na oszczędne gotowanie:
Cztery obiady z jednego kurczaka
Przepis na rosół z resztek pieczonego kurczaka
SKŁADNIKI
- pozostałości pieczonego kurczaka (korpus, kostki, skórki)
- 2 marchewki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 2 pietruszki
- 2 suszone grzybki
- 3 ząbki czosnku
- 2 ziarna kardamonu
- 1/2 ostrej papryczki (opcjonalnie)
- 3 liście laurowe
- 4-5 kule ziela angielskiego
- 2-3 gałązki lubczyku
- sól i pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego
- natka pietruszki lub gruby szczypior siekany do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pozostałości kurczaka włożyć do sporego garnka, zalać wodą.
- Dodać obrane/oczyszczone marchewkę, pietruszkę, pora i selera.
- Cebulę obrać i lekko przypalić nad ogniem lub na patelni, dodać do garnka.
- Dodać obrany czosnek, liście, ziele, kardamon, grzybki, paprykę i lubczyk.
- Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Przecedzić.
- Bulion przyprawić sosem sojowym, solą i pieprzem.
- Do bulionu można dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, selera i grzybki.
- Podawać z makaronem lub lanymi kluskami, posypany zieleniną.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne