Cztery obiady z jednego kurczaka, czyli gotujemy oszczędnie i sprytnie [PRZEPISY]
Kurczaka najłatwiej jest po prostu upiec w całości – jednak tak przyrządzony wystarczy tylko na jeden obiad. Jeśli go podzielimy, można poszczególne części wykorzystać do przygotowania kilku dań. podpowiadamy, jak przygotować 4 obiady z jednego kurczaka.
Spis treści
- Cztery obiady z 1 kurczaka - przygotowanie
- Obiad 1: Krupnik
- Obiad 2: Udka po prowansalsku
- Obiad 3: Kurczak po chińsku
- Obiad 4: Kolorowe szaszłyki
Cztery obiady z 1 kurczaka - przygotowanie
Kup całego kurczaka. Musi być duży - co najmniej 1,5 kg. Następnie podziel go na części: odetnij skrzydełka, szyję i udka, korpus przetnij w poziomie na pół (oddzielając pierś i część grzbietową), odetnij filety z piersi od kostki. Poszczególne części będą twoją bazą do przyrządzenia obiadów. Na skrzydełkach, szyi, grzbiecie, kostce od piersi kurczaka możesz ugotować rosół, który będzie podstawą pożywnej zupy. Osobno przyrządzisz udka, a z filetów z piersi możesz zrobić chińszczyznę i szaszłyki.
Obiad 1: Krupnik
Składniki:
skrzydełka, szyja, grzbiet, kostka od piersi kurczaka
pęczek włoszczyzny
szklanka mrożonego groszku
½ szklanki perłowej kaszy jęczmiennej
2 łyżki świeżego koperku
sól, pierz
ziele angielskie
liść laurowy
Części kurczaka zalej wodą w garnku, zagotuj, zbierz szumowiny.
Włoszczyznę oczyść, opłucz, pokrój w małe plasterki lub w kostkę, odłóż część natki pietruszki.
Warzywa, liść laurowy i ziele dołóż do garnka i gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut.
Wyjmij mięso, obierz z kości. Odlej ok. ½ szklanki rosołu (do kolejnego obiadu).
Wsyp kaszę, gotuj jeszcze 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu.
Na 5 minut przed końcem gotowania dołóż mrożony groszek i mięso.
Przed podaniem posyp zupę posiekaną natką i koperkiem.
Obiad 2: Udka po prowansalsku
Składniki:
2 udka kurczaka
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
½ szklanki rosołu
1 łyżka masła
sól, pieprz
opcjonalnie: łyżka śmietany, łyżeczka mąki
Udka kurczaka przekrój, oddzielając podudzia od bioderek.
Mięso natrzyj solą i roztartym czosnkiem, posyp ziołami, odłóż do lodówki na minimum godzinę (można też na noc).
W rondlu rozgrzej oliwę, włóż mięso, obsmaż na ostrym ogniu ze wszystkich stron.
Podlej rosołem i duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut.
Pod koniec gotowania dodaj masło.
Sos możesz ewentualnie zaprawić mąką i śmietaną.
Podawaj z ziemniakami i surówką.
Obiad 3: Kurczak po chińsku
Składniki:
filet z piersi kurczaka
1 marchewka
1 strąk czerwonej papryki
1 mały por
1 ząbek czosnku
sos sojowy
1 mała puszka kukurydzy
przyprawa do dań po chińsku
2 łyżki oleju
Filet z kurczaka pokrój w cienkie paseczki, włóż do miski, przypraw sosem sojowym i przetartym czosnkiem.
Marchew oskrob i pokrój w słupki. Paprykę przekrój, oczyść z pestek, pokrój w paseczki. Por oczyść, pokrój w cienkie półplasterki. Kukurydzę osącz z zalewy.
W woku rozgrzej olej, na gorącym tłuszczu obsmaż mięso. Dołóż marchew, paprykę i por, posyp przyprawą do chińszczyzny, przesmaż całość ok. 5 minut.
Pod koniec wsyp kukurydzę. Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym.
Obiad 4: Kolorowe szaszłyki
Składniki:
1 filet z piersi kurczaka
2 cebule
1 cukinia
1 strąk papryki
przyprawa do kurczaka lub do grilla
olej
Pierś kurczaka pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Mięso włóż do miski, wymieszaj z łyżeczką przyprawy. \
Cebule obierz, pokrój w piórka. Cukinię opłucz, odetnij końce, pokrój w grube półplasterki. Paprykę rozkrój, oczyść, pokrój na kawałki.
Na patyczki do szaszłyków nabijaj na przemian kawałki warzyw i mięsa. Szaszłyki posmaruj olejem.
Upiecz na grillu (na tackach do grillowania) albo obsmaż na patelni grillowej i dopiecz ok. 10 minut w piekarniku w temp. 180 st. C.
Podawaj z bagietką lub na ryżu.