Cztery obiady z jednego kurczaka, czyli gotujemy oszczędnie i sprytnie [PRZEPISY]

2020-11-14 10:12

Kurczaka najłatwiej jest po prostu upiec w całości – jednak tak przyrządzony wystarczy tylko na jeden obiad. Jeśli go podzielimy, można poszczególne części wykorzystać do przygotowania kilku dań. podpowiadamy, jak przygotować 4 obiady z jednego kurczaka.

Cztery obiady z jednego kurczaka, czyli jak gotować oszczędnie i sprytnie [PRZEPISY]
Autor: Shutterstock Z jednej tuszki kurczaka można przygotować nawet 4 obiady.

Spis treści

  1. Cztery obiady z 1 kurczaka - przygotowanie
  2. Obiad 1: Krupnik 
  3. Obiad 2: Udka po prowansalsku
  4. Obiad 3: Kurczak po chińsku
  5. Obiad 4: Kolorowe szaszłyki

Cztery obiady z 1 kurczaka - przygotowanie

Kup całego kurczaka. Musi być duży - co najmniej 1,5 kg. Następnie podziel go na części: odetnij skrzydełka, szyję i udka, korpus przetnij w poziomie na pół (oddzielając pierś i część grzbietową), odetnij filety z piersi od kostki. Poszczególne części będą twoją bazą do przyrządzenia obiadów. Na skrzydełkach, szyi, grzbiecie, kostce od piersi kurczaka możesz ugotować rosół, który będzie podstawą pożywnej zupy. Osobno przyrządzisz udka, a z filetów z piersi możesz zrobić chińszczyznę i szaszłyki.

Obiad 1: Krupnik 

Składniki:

skrzydełka, szyja, grzbiet, kostka od piersi kurczaka

pęczek włoszczyzny

szklanka mrożonego groszku

½ szklanki perłowej kaszy jęczmiennej

2 łyżki świeżego koperku

sól, pierz

ziele angielskie

liść laurowy

Części kurczaka zalej wodą w garnku, zagotuj, zbierz szumowiny.

Włoszczyznę oczyść, opłucz, pokrój w małe plasterki lub w kostkę, odłóż część natki pietruszki.

Warzywa, liść laurowy i ziele dołóż do garnka i gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut.

Wyjmij mięso, obierz z kości. Odlej ok. ½ szklanki rosołu (do kolejnego obiadu).

Wsyp kaszę, gotuj jeszcze 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu.

Na 5 minut przed końcem gotowania dołóż mrożony groszek i mięso.

Przed podaniem posyp zupę posiekaną natką i koperkiem.

Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki

Obiad 2: Udka po prowansalsku

Składniki:

2 udka kurczaka

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

½ szklanki rosołu

1 łyżka masła

sól, pieprz  

opcjonalnie: łyżka śmietany, łyżeczka mąki

Udka kurczaka przekrój, oddzielając podudzia od bioderek.

Mięso natrzyj solą i roztartym czosnkiem, posyp ziołami, odłóż do lodówki na minimum godzinę (można też na noc).

W rondlu rozgrzej oliwę, włóż mięso, obsmaż na ostrym ogniu ze wszystkich stron.

Podlej rosołem i duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut.

Pod koniec gotowania dodaj masło.

Sos możesz ewentualnie zaprawić mąką i śmietaną.

Podawaj z ziemniakami i surówką.

Obiad 3: Kurczak po chińsku

Składniki:

filet z piersi kurczaka

1 marchewka

1 strąk czerwonej papryki

1 mały por

1 ząbek czosnku

sos sojowy

1 mała puszka kukurydzy

przyprawa do dań po chińsku

2 łyżki oleju

Filet z kurczaka pokrój w cienkie paseczki, włóż do miski, przypraw sosem sojowym i przetartym czosnkiem.

Marchew oskrob i pokrój w słupki. Paprykę przekrój, oczyść z pestek, pokrój w paseczki. Por oczyść, pokrój w cienkie półplasterki. Kukurydzę osącz z zalewy.

W woku rozgrzej olej, na gorącym tłuszczu obsmaż mięso. Dołóż marchew, paprykę i por, posyp przyprawą do chińszczyzny, przesmaż całość ok. 5 minut.

Pod koniec wsyp kukurydzę. Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym.

Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?

Obiad 4: Kolorowe szaszłyki

Składniki:

1 filet z piersi kurczaka

2 cebule

1 cukinia

1 strąk papryki

przyprawa do kurczaka lub do grilla

olej

Pierś kurczaka pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Mięso włóż do miski, wymieszaj z łyżeczką przyprawy. \

Cebule obierz, pokrój w piórka. Cukinię opłucz, odetnij końce, pokrój w grube półplasterki. Paprykę rozkrój, oczyść, pokrój na kawałki.

Na patyczki do szaszłyków nabijaj na przemian kawałki warzyw i mięsa. Szaszłyki posmaruj olejem.

Upiecz na grillu (na tackach do grillowania) albo obsmaż na patelni grillowej i dopiecz ok. 10 minut w piekarniku w temp. 180 st. C.

Podawaj z bagietką lub na ryżu.