Rosół z chińskimi pierożkami. Pomysł na obiad 2 w 1
Sycący rosół z chińskimi pierożkami wypełnionymi farszem z mielonego mięsa to propozycja na oryginalne danie obiadowe pochodzące z kuchni azjatyckiej. Przepis jest dość prosty, a wrażenia smakowe są po prostu obłędne. Zobaczcie, jak zrobić pyszny rosół z chińskimi pierożkami.
Jak zrobić rosół z chińskimi pierożkami?
Przepis na to azjatyckie danie nie jest skomplikowany. Pierwszym krokiem jest przygotowanie farszu z mięsa mielonego wieprzowego z dodatkiem pędów bambusa, dymki, sosu sojowego i przypraw. Kolejnym etapem jest przygotowanie ciasta do pierożków chińskich. Mąkę pszenną miesza się z mąką ziemniaczaną, jajkiem, wodą i solą. Następnie należy wyrobić ciasto i je rozwałkować. Płat ciasta kroi się na kwadraty i nakłada na nie porcje mięsnego farszu. Pierożki zlepia się i odkłada. Gotuje się je w w wodzie, a podaje w rosole drobiowym.
Kiedy podawać rosół z chińskimi pierożkami?
Przepis na aromatyczny rosół z dodatkiem pysznych chińskich pierożków warto zapisać. To dobry sposób na wykorzystanie resztek rosołu, który został z poprzedniego obiadu. Potrawa jest połączeniem pierwszego i drugiego dania, więc jest to obiad 2 w 1. Rosół z pierożkami chińskimi sprawdzi się zawsze i będzie smakował każdemu.
Jak podawać rosół z chińskimi pierożkami?
Tę pyszną i sycącą potrawę podaje się na obiad. Za pomocą łyżki cedzakowej do miseczek nakłada się po kilka pierożków i dodaje kapustę pak choi. Porcje uzupełnia się rosołem. Zupę z chińskimi pierożkami można dodatkowo posypać posiekanym szczypiorem lub papryczką chili, która zaostrzy smak dania.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
Farsz:- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1/3 szklanki pędów bambusa z puszki
- 3 dymki
- 1 żółtko
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka uniwersalnej przyprawy do mięsa
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 3 łyżeczki wody
- 1 łyżeczka cukru
do podania:- 1 l rosołu drobiowego
- 4 małe kapusty pak choi
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso przełożyć do miski. Wsypać cukier, mąkę ziemniaczaną i uniwersalną przyprawę do mięsa. Wlać sos sojowy i 3 łyżeczki wody. Wyrobić jednolitą masę.
- Do mięsa dodać posiekane dymki i pędy bambusa. Wlać olej sezamowy i dodać żółtko. Ponownie wyrobić.
- Do miski przesiać mąkę pszenną z solą. Wbić jajko i wlać 3 łyżki zimnej wody. Wyrobić jednolite ciasto i rozwałkować. Pokroić na kwadraty o boku około 4 cm.
- Na każdy kawałek ciasta nałożyć porcję masy mięsnej i zlepić pierożka.
- Pierożki gotować we wrzącej i osolonej wodzie około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Do miseczek nałożyć po kilka pierożków, kapustę pak choi i wlać gorący rosół. Miseczki przykryć i odstawić na kilka minut, a następnie podać na obiad.