Rosół z chińskimi pierożkami. Pomysł na obiad 2 w 1

rosół z chińskimi pierożkami
Autor: Shutterstock Rosół z chińskimi pierożkami to doskonałe danie obiadowe w azjatyckim stylu.
łatwy
45 min
4

Sycący rosół z chińskimi pierożkami wypełnionymi farszem z mielonego mięsa to propozycja na oryginalne danie obiadowe pochodzące z kuchni azjatyckiej. Przepis jest dość prosty, a wrażenia smakowe są po prostu obłędne. Zobaczcie, jak zrobić pyszny rosół z chińskimi pierożkami.

Jak zrobić rosół z chińskimi pierożkami?

Przepis na to azjatyckie danie nie jest skomplikowany. Pierwszym krokiem jest przygotowanie farszu z mięsa mielonego wieprzowego z dodatkiem pędów bambusa, dymki, sosu sojowego i przypraw. Kolejnym etapem jest przygotowanie ciasta do pierożków chińskich. Mąkę pszenną miesza się z mąką ziemniaczaną, jajkiem, wodą i solą. Następnie należy wyrobić ciasto i je rozwałkować. Płat ciasta kroi się na kwadraty i nakłada na nie porcje mięsnego farszu. Pierożki zlepia się i odkłada. Gotuje się je w w wodzie, a podaje w rosole drobiowym.

Kiedy podawać rosół z chińskimi pierożkami?

Przepis na aromatyczny rosół z dodatkiem pysznych chińskich pierożków warto zapisać. To dobry sposób na wykorzystanie resztek rosołu, który został z poprzedniego obiadu. Potrawa jest połączeniem pierwszego i drugiego dania, więc jest to obiad 2 w 1. Rosół z pierożkami chińskimi sprawdzi się zawsze i będzie smakował każdemu.

Jak podawać rosół z chińskimi pierożkami?

Tę pyszną i sycącą potrawę podaje się na obiad. Za pomocą łyżki cedzakowej do miseczek nakłada się po kilka pierożków i dodaje kapustę pak choi. Porcje uzupełnia się rosołem. Zupę z chińskimi pierożkami można dodatkowo posypać posiekanym szczypiorem lub papryczką chili, która zaostrzy smak dania.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli

  • Farsz:
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1/3 szklanki pędów bambusa z puszki
  • 3 dymki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka uniwersalnej przyprawy do mięsa
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 3 łyżeczki wody
  • 1 łyżeczka cukru

  • do podania:
  • 1 l rosołu drobiowego
  • 4 małe kapusty pak choi

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso przełożyć do miski. Wsypać cukier, mąkę ziemniaczaną i uniwersalną przyprawę do mięsa. Wlać sos sojowy i 3 łyżeczki wody. Wyrobić jednolitą masę.
  • Do mięsa dodać posiekane dymki i pędy bambusa. Wlać olej sezamowy i dodać żółtko. Ponownie wyrobić.
  • Do miski przesiać mąkę pszenną z solą. Wbić jajko i wlać 3 łyżki zimnej wody. Wyrobić jednolite ciasto i rozwałkować. Pokroić na kwadraty o boku około 4 cm.
  • Na każdy kawałek ciasta nałożyć porcję masy mięsnej i zlepić pierożka.
  • Pierożki gotować we wrzącej i osolonej wodzie około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Do miseczek nałożyć po kilka pierożków, kapustę pak choi i wlać gorący rosół. Miseczki przykryć i odstawić na kilka minut, a następnie podać na obiad.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki
Anna Szulc-Górska
więcej