Przepis mam z meksykańskiej restauracji. Treściwa zupa z kurczakiem smakuje znakomicie i rozgrzewa

zupa meksykańska z kurczakiem
Autor: Shutterstock Kiedy pogoda nie rozpieszcza, ugotuj tę pyszną zupę. Syci, rozgrzewa i poprawia humor!
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Nie ma lepszego obiadu w chłodny dzień niż zupa. Przyrządzona według tego przepisu pyszna i aromatyczna zupa meksykańska wzbogacona kurczakiem to pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Jej przygotowanie jej banalnie łatwe i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Zobaczcie, jak zrobić meksykańską zupę z kurczakiem i poznajcie sprawdzony przepis.

Co dodajemy do zupy meksykańskiej?

Zupa meksykańska ugotowana według tego prostego przepisu zawiera mnóstwo pysznych i kolorowych składników. Znalazły się w niej warzywa, rośliny strączkowe i pierś kurczaka. Smak zupy podkręcają aromatyczne przyprawy i zioła. Wszystkie produkty, które potrzebne są do ugotowania dużego garnka tej pysznej zupy z Meksyku, są łatwo dostępne w polskich sklepach i można je kupić przez cały rok.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić sycącą zupę meksykańską z mięsną wkładką? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • pierś kurczaka
  • bulion warzywny
  • warzywa – krojone pomidory, cebula, czerwona fasola, kukurydza, kolorowe papryki
  • przyprawy – chili, słodka papryka, wędzona papryka, kmin rzymski, oregano, czosnek, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • dodatki – sok z limonki, świeża kolendra lub natka pietruszki, starty żółty ser
  • oliwa z oliwek do smażenia

Jak zrobić zupę meksykańską z kurczakiem?

Przepis na pełną smacznych składników zupę wzbogaconą piersią kurczaka pochodzącą z kuchni meksykańskiej nie jest skomplikowany. Przygotowanie tego rozgrzewającego dania na obiad nie zajmuje tak dużo czasu, jak mogłoby się wydawać. To szybki przepis na pyszną i aromatyczną zupę prosto ze słonecznego Meksyku.

Jak więc gotuje się znakomitą zupę z kurczakiem według meksykańskiej receptury? To łatwy przepis na szybką, ale pełną smaku i aromatu zupę na obiad.

  • 1. krok – podsmażenie kurczaka
  • 2. krok – podsmażenie warzyw
  • 3. krok – dodanie bulionu i pozostałych składników oraz przypraw
  • 4. krok – doprawienie zupy sokiem z limonki
  • 5. krok – podanie zupy ze świeżymi ziołami i startym żółtym serem

Jak podawać zupę meksykańską?

Pełna smaku zupa meksykańska z piersią kurczaka, na którą przepis pochodzi z dalekiego Meksyku, to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Szczególnie dobrze smakuje w chłodne dni. Jest sycąca, rozgrzewająca i poprawia humor. Miseczki z meksykańską zupą z kurczakiem warto posypać posiekaną świeżą kolendrą. Ciekawym dodatkiem są nachosy czy tortille, które można pokroić w paski i posypać nimi zupę. Dość pikantny smak zupy meksykańskiej z kurczakiem można nieco złagodzić, dodając do niej łyżkę jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany.

SKŁADNIKI

  • 1 l bulionu drobiowego
  • 500 g piersi kurczaka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól, pieprz

  • dodatkowo:
  • świeża kolendra lub szczypiorek
  • starty żółty ser

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojonego w kostkę kurczaka, aż nabierze złotego koloru. Wyjąć z garnka i przełożyć do miseczki.
  • W tym samym garnku smażyć pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
  • Dodać pokrojone w kostkę papryki i smażyć, aż staną się miękkie.
  • Wlać bulion warzywny i krojone pomidory z puszki. Zagotować i doprawić solą, pieprzem, chili, wędzoną i słodką papryką, oregano i kminem rzymskim. Wymieszać.
  • Dodać odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę oraz podsmażonego kurczaka. Zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawić sokiem z limonki.
  • Podawać na obiad posypaną posiekaną kolendrą lub natką pietruszki oraz startym żółtym serem.
Kuchnia meksykańska: papryczki faszerowane tuńczykiem
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej