Przepis mam z meksykańskiej restauracji. Treściwa zupa z kurczakiem smakuje znakomicie i rozgrzewa
Dieta bezglutenowa
Nie ma lepszego obiadu w chłodny dzień niż zupa. Przyrządzona według tego przepisu pyszna i aromatyczna zupa meksykańska wzbogacona kurczakiem to pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Jej przygotowanie jej banalnie łatwe i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Zobaczcie, jak zrobić meksykańską zupę z kurczakiem i poznajcie sprawdzony przepis.
Co dodajemy do zupy meksykańskiej?
Zupa meksykańska ugotowana według tego prostego przepisu zawiera mnóstwo pysznych i kolorowych składników. Znalazły się w niej warzywa, rośliny strączkowe i pierś kurczaka. Smak zupy podkręcają aromatyczne przyprawy i zioła. Wszystkie produkty, które potrzebne są do ugotowania dużego garnka tej pysznej zupy z Meksyku, są łatwo dostępne w polskich sklepach i można je kupić przez cały rok.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić sycącą zupę meksykańską z mięsną wkładką? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- pierś kurczaka
- bulion warzywny
- warzywa – krojone pomidory, cebula, czerwona fasola, kukurydza, kolorowe papryki
- przyprawy – chili, słodka papryka, wędzona papryka, kmin rzymski, oregano, czosnek, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- dodatki – sok z limonki, świeża kolendra lub natka pietruszki, starty żółty ser
- oliwa z oliwek do smażenia
Jak zrobić zupę meksykańską z kurczakiem?
Przepis na pełną smacznych składników zupę wzbogaconą piersią kurczaka pochodzącą z kuchni meksykańskiej nie jest skomplikowany. Przygotowanie tego rozgrzewającego dania na obiad nie zajmuje tak dużo czasu, jak mogłoby się wydawać. To szybki przepis na pyszną i aromatyczną zupę prosto ze słonecznego Meksyku.
Jak więc gotuje się znakomitą zupę z kurczakiem według meksykańskiej receptury? To łatwy przepis na szybką, ale pełną smaku i aromatu zupę na obiad.
- 1. krok – podsmażenie kurczaka
- 2. krok – podsmażenie warzyw
- 3. krok – dodanie bulionu i pozostałych składników oraz przypraw
- 4. krok – doprawienie zupy sokiem z limonki
- 5. krok – podanie zupy ze świeżymi ziołami i startym żółtym serem
Jak podawać zupę meksykańską?
Pełna smaku zupa meksykańska z piersią kurczaka, na którą przepis pochodzi z dalekiego Meksyku, to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Szczególnie dobrze smakuje w chłodne dni. Jest sycąca, rozgrzewająca i poprawia humor. Miseczki z meksykańską zupą z kurczakiem warto posypać posiekaną świeżą kolendrą. Ciekawym dodatkiem są nachosy czy tortille, które można pokroić w paski i posypać nimi zupę. Dość pikantny smak zupy meksykańskiej z kurczakiem można nieco złagodzić, dodając do niej łyżkę jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany.
SKŁADNIKI
- 1 l bulionu drobiowego
- 500 g piersi kurczaka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 3 ząbki czosnku
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonego chili
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryka
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól, pieprz
dodatkowo:- świeża kolendra lub szczypiorek
- starty żółty ser
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojonego w kostkę kurczaka, aż nabierze złotego koloru. Wyjąć z garnka i przełożyć do miseczki.
- W tym samym garnku smażyć pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
- Dodać pokrojone w kostkę papryki i smażyć, aż staną się miękkie.
- Wlać bulion warzywny i krojone pomidory z puszki. Zagotować i doprawić solą, pieprzem, chili, wędzoną i słodką papryką, oregano i kminem rzymskim. Wymieszać.
- Dodać odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę oraz podsmażonego kurczaka. Zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawić sokiem z limonki.
- Podawać na obiad posypaną posiekaną kolendrą lub natką pietruszki oraz startym żółtym serem.