Kuchnia meksykańska - co warto zjeść w meksykańskiej restauracji?
Kuchnia meksykańska cieszy się nad Wisłą ogromnym powodzeniem. Nic dziwnego - jest niedroga i niezwykle smaczna. Do meksykańskiej restauracji na pewno warto wpaść na szybki obiad. A czego na nim skosztować?
Spis treści
Fasola i kukurydza
Podstawą meksykańskiej kuchni są fasola i kukurydza - większość potraw to wariacje z tymi warzywami w roli głównej. Na przystawkę warto zamówić nachosy, czyli chipsy kukurydziane (w prawdziwej meksykańskiej restauracji powinny być wykonywane na miejscu) z sosami np. serowym, guacamole czy śmietanowym. Nachosy mogą być też podawane na ciepło z mięsem, fasolą i serem.
Burritos
W meksykańskiej restauracji koniecznie tez trzeba spróbować burritos, czyli zapiekanej tortilli z nadzieniem (może być wegetariańskie z fasolą lub z mięsem i fasolą). Burritos często serwowane jest z sosami śmietanowym, salsą lub guacamole.
Fajitas i chilli con carne
Dobre są też fajitas, czyli grilowane mięso z cebulą i papryką podawane na patelni z pszennymi plackami typu tortilla. Pyszną potrawą jednogarnkową jest też chilli con carne (duszone mięso mielone z fasolą, cebulą i ostrą papryką).
Tacos - szybka przekąska
Na szybką przekąskę świetnie nadają się tacos, czyli chrupiąca tortilla w kształcie muszli z nadzieniem mięsnym albo warzywnym. Smaczne są tez meksykańskie zupy, np. kukurydziana, gulaszowa, krem z fasoli, czy rosół z kukurydzą i fasolą.