Pożywna grochówka z parówkami

2021-03-29
Pożywna grochówka z parówkami: tanio i pysznie
Autor: Shutterstock Grochówka - rozgrzewająca i pożywna zupa za grosze
łatwy
60 min
4

Grochówka z parówkami to prosta i pyszna zupa dla całej rodziny. Tak przygotowana zupa z suszonego grochu to praktycznie danie jednogarnkowe. Syci i rozgrzewa w chłodniejsze dni. 

Grochówka - pożywna i sycąca - nigdy jej dość:

Grochówka wojskowa - najlepszy przepis

Grochówka przecierana z kluseczkami

Mongolska grochówka z pomidorami

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łuskany groch wypłukać i namoczyć w dużym garnku w 2,5 l zimnej wody. Moczyć przez całą noc.
  • Obrać 1 cebulę i 1 pęczek włoszczyzny, umyć i pokroić w kostkę.
  • Groch ugotować w namoczonej wodzie, z dodatkiem kawałka wędzonego boczku, 1 liściem laurowym i 1 łyżeczką majeranku. Groch łuskany gotuje się około 45 minut. 
  • Gdy groch jest już ugotowany, dodać pokrojone warzywa i w razie potrzeby wodę, aby składniki zupy były przykryte. Przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu.
  • Obrać 500 g ziemniaków, umyć i pokroić w kostkę. Gdy warzywa są już miękkie, dodać pokrojone ziemniaki.
  • Wyjąć boczek i liść laurowy, zdjąć zupę z ognia.
  • Z boczku odkroić skórę i ewentualnie usunąć chrząstki. Boczek pokroić w kostkę. Parówki pokroić na kawałki.
  • Dodać do grochówki pokrojony boczek i parówki, podgrzać przez 1-3 minuty. 
  • Podawać grochówkę posypaną natkę pietruszki oraz kromką świeżego pieczywa.