Pożywna grochówka z parówkami
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Grochówka z parówkami to prosta i pyszna zupa dla całej rodziny. Tak przygotowana zupa z suszonego grochu to praktycznie danie jednogarnkowe. Syci i rozgrzewa w chłodniejsze dni.
Grochówka - pożywna i sycąca - nigdy jej dość:
Grochówka wojskowa - najlepszy przepis
Grochówka przecierana z kluseczkami
Mongolska grochówka z pomidorami
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g suszonego łuskanego grochu
- 1 duża cebula
- 1 pęczek włoszczyzny
- 400 g wędzonego boczku (w jednym kawałku)
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 500 g ziemniaków
- 8 parówek lub wiedeńskich kiełbasek, po 1 na 1 osobę
- sól i pieprz
- 1 pęczek pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łuskany groch wypłukać i namoczyć w dużym garnku w 2,5 l zimnej wody. Moczyć przez całą noc.
- Obrać 1 cebulę i 1 pęczek włoszczyzny, umyć i pokroić w kostkę.
- Groch ugotować w namoczonej wodzie, z dodatkiem kawałka wędzonego boczku, 1 liściem laurowym i 1 łyżeczką majeranku. Groch łuskany gotuje się około 45 minut.
- Gdy groch jest już ugotowany, dodać pokrojone warzywa i w razie potrzeby wodę, aby składniki zupy były przykryte. Przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu.
- Obrać 500 g ziemniaków, umyć i pokroić w kostkę. Gdy warzywa są już miękkie, dodać pokrojone ziemniaki.
- Wyjąć boczek i liść laurowy, zdjąć zupę z ognia.
- Z boczku odkroić skórę i ewentualnie usunąć chrząstki. Boczek pokroić w kostkę. Parówki pokroić na kawałki.
- Dodać do grochówki pokrojony boczek i parówki, podgrzać przez 1-3 minuty.
- Podawać grochówkę posypaną natkę pietruszki oraz kromką świeżego pieczywa.