Pikantna zupa z pieczonego pasternaku. Mnóstwo smaku i aromatu w jednej miseczce
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Co można zrobić z pasternaku? Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Najlepszym wyborem będzie pikantna zupa z pieczonego pasternaku ugotowana według tego sprawdzonego przepisu. Jej smak zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienia. Przekonajcie się sami i wybierzcie ten łatwy przepis.
Jak zrobić zupę z pasternaku?
Przyrządzenie pysznej i aromatycznej zupy z pieczonego pasternaku jest łatwe i dość szybkie. Najpierw należy upiec warzywa. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układa się pokrojony pasternak, cebulę, pomidory i czosnek. Warzywa skrapia się oliwą z oliwek z dodatkiem aromatycznych ziół. Piecze się je przez pół godziny, a następnie miksuje z połową bulionu warzywnego. Następnie zmiksowane z bulionem warzywa przelewa się do garnka. Należy wlać pozostały bulion i zagotować. Na koniec zupę doprawia się solą i pieprzem.
Przepis na zupę z pasternaku?
- To łatwy i sprawdzony przepis na pikantne danie bez mięsa. Robi się ją w kilku bardzo prostych krokach.
- Przygotowanie zupy pasternaku jest dość szybkie. Pieczenie warzyw trwa pół godziny. Zmiksowanie ich z bulionem warzywnym i podgrzanie to około 15 minut.
- Lista składników to przede wszystkim warzywa. Do nich dołączyły aromatyczne przyprawy. Zupę gotuje się na bazie bulionu warzywnego.
- To zupa wegetariańska, ale mogą ją jeść także weganie. Wystarczy, że zwykły jogurt z mleka krowiego zamienią na sojową śmietanę.
Z czym podawać zupę z pasternakiem?
Według tego przepisu zupę podaje się z kleksem z jogurtu naturalnego oraz posiekanymi świeżymi ziołami oraz czarnuszką i mielonym chili, które dodatkowo podkręca smak dania. Pikantna zupa z pasternaku będzie jeszcze bardziej sycąca, jeżeli zaserwuje się ją z ziołowymi grzankami lub kromkami chleba na zakwasie. Mięsożercy mogą zjeść ją z chipsami z boczku.
SKŁADNIKI
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 650 g pasternaku
- 2 pomidory
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- sól, pieprz
- dodatkowo:
- jogurt naturalny, czarnuszka, mielone chili, świeże zioła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny, kolendrą, kminem rzymskim i kurkumą.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć obrany i pokrojony w kostkę pasternak, pokrojoną w ósemki cebulę i pokrojone w ćwiartki pomidory oraz obrany czosnek. Skropić oliwą z przyprawami i delikatnie wymieszać.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec 30 minut.
- Upieczone warzywa przełożyć do blendera. Wlać połowę bulionu warzywnego i zmiksować na gładko.
- Przelać do garnka. Wlać pozostały bulion warzywny i zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać od razu z jogurtem naturalnym, świeżymi ziołami, czarnuszką i mielonym chili.