Oszczędny bulion z całych warzyw: baza do zup bez obierania jarzyn
Oszczędny bulion z całych warzyw przyda się każdemu. Warzywny bulion można przygotować raz w tygodniu. Przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu, bo tutaj niczego nie musimy obierać. Oto najlepszy przepis na bazę do zup bez obierania jarzyn, bez wysiłku.
Zalety bulionu z nieobranych warzyw
Powiedzmy sobie szczerze, skórka na większości warzyw jest tak cienka, że nie ma potrzeby, aby ją zdejmować. Wystarczy dobrze umyć, a nawet wyszorować. Obieramy warzywa, aby ładniej wyglądamy.
Jeśli jednak chcemy ugotować bulion, to obrane warzywa są nam niepotrzebne. Nie będziemy ich prezentować. Prawda jest taka, że po wygotowaniu we wrzącym warze jarzyny nie mają żadnej wartości odżywczej. Po prostu będziemy musieli je wyrzucić.
Bulion warto ugotować raz w tygodniu i cieszyć się nim przez kolejne 7 dni, przechowując go w lodówce. Jeśli zamknięcie gorące słoiki twist, to nie ma potrzeby pasteryzowania bulionu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 średnie marchewki, umyte i nieobrane, pokrojone na duże kawałki
- 1 ćwiartka średniego selera bulwiastego, dobrze wyszorowanego, pokrojonego na mniejsze kawałki
- 4 ząbki czosnku, zgniecione, nieobrane
- 1 cebula, razem z łuską, przecięta na 4 części
- po 2 łyżeczki suszonego lubczyku, pietruszki, koperku lub po kilka gałązek świeżych ziół
- 1 skorka z cytryny lub 2 połówki wyciśniętej cytryny
- 1 łyżka oleju
- 8 szklanek, 4 l wody
- 1 łyżka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzać olej. Dodać czosnek i cebulę. Smażyć 2 minuty.
- Dodać marchewki i seler, smażyć 6 minut.
- Dodać suszone zioła, skórkę z cytryny, wlać wodę i doprowadzić do wrzenia.
- Od zagotowania gotować na wolny ogniu przez około 1 godzinę.
- Bulion posolić na końcu.
- Gorący bulion przelać do czystych i wyparzonych 4 słoików o pojemności 1 l. Zamknąć, odwrócić dnem do góry i pozostawić do ostygnięcia.
- Wystudzone słoiki z bulionem przechowywać w lodówce do 7 dni.