Nie śmietana i nie jogurt. Zupa pomidorowa z tym składnikiem jest o niebo lepsza

zupa pomidorowa z bryndzą
Autor: Shutterstock Aromatyczna zupa pomidorowa według przepisu ze Słowacji z tym składnikiem jest pyszna.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

W Polsce królują zabielane zupy. Jednym z najlepszych przykładów jest zupa pomidorowa. Jednak zamiast śmietany, jogurtu czy mleka warto skorzystać z patentu, który stosują nasi południowi sąsiedzi. Słowacy dodają do zup zupełnie inny składnik. Zobaczcie, jak ugotować pyszną i szybką zupę pomidorową według słowackiego przepisu.

Czym zabielić zupę pomidorową?

W Polsce pyszną i aromatyczną zupę pomidorową najczęściej zabiela się śmietaną. Wykorzystuje się także mleko i naturalny lub grecki jogurt. Istnieje jednak inny sposób, aby zabielić zupę pomidorową. Patent pochodzi ze Słowacji, gdzie do zup dodaje się bryndzę. Jest to miękki ser podpuszczkowy, który produkuje się z mleka owczego. To właśnie ten składnik sprawia, że zupa pomidorowa smakuje tak dobrze. Dzięki dodatkowi bryndzy zupa pomidorowa zyskuje przyjemny smak. Ser roztapia się powoli, a pomidorówka staje się kremowa.

Jak zrobić zupę pomidorową z bryndzą?

Ugotowanie garnka pysznej i aromatycznej zupy pomidorowej zabielonej bryndzą nie jest trudne. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że tę popularną zupę robi się w 15 minut. Lista składników jest bardzo krótka i obejmuje tylko kilka łatwo dostępnych składników.

Jak więc ugotować pyszną i aromatyczną pomidorówkę wzbogaconą bryndzą? Przepis został podzielony na kilka ekspresowych i banalnie łatwych kroków.

  • 1. krok – podsmażenie czosnku z passatą pomidorową
  • 2. krok – wlanie wywaru warzywnego, doprawienie i gotowanie 10 minut
  • 3. krok – nałożenie zupy do miseczek i uzupełnienie porcji bryndzą

Jak podawać zupę pomidorową z bryndzą?

Domowa zupa pomidorowa to uniwersalny obiad. Wzbogacona pyszną bryndzą nabiera niesamowitego smaku. Aby posiłek był bardziej sycący, do zupy można dodać ryż lub makaron. Mięsożercy mogą ugotować zupę na kurczaku. Kawałki mięsa to smaczny i treściwy składnik zupy. Smak pomidorówki podkręcą włoskie zioła, czyli bazylia i oregano. Porcje zupy pomidorowej z bryndzą warto posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki wywaru warzywnego
  • 3 szklanki passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bryndzy
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku roztopić masło. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
  • Wlać passatę pomidorową i wymieszać. Smażyć minutę i mieszać.
  • Wlać wywar warzywny i doprawić solą oraz. Wymieszać. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut.
  • Zupę nałożyć do miseczek i dodać po łyżce bryndzy.
  • Podawać od razu na obiad.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Szulc-Górska
więcej