Domowa bryndza: przepis jak z 2 l mleka krowiego otrzymać 1 kg sera?
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Domowa bryndza to sprytny ser z krowiego mleka, który będzie smakował i wyglądał jak owczy. Ser przygotowany w ten sposób to wysokobiałkowy wyrób. Doskonale sprawdza się w diecie dzieci i młodzieży, sportowców, rekonwalescentów i seniorów. Należy go przygotować z mleka pasteryzowanego, ale wykluczone jest mleko UHT. Można do sprytnej bryndzy dodać świeże zioła, przyprawy, a nawet suszone pomidory, czy kapary albo marynowany pieprz. Wypróbujcie swój ulubiony wariant domowej bryndzy.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 l kefiru lub zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego
- 1 l mleka słodkiego pasteryzowanego
- 6 jajek
- 4 łyżeczki soli
- dodatki według uznania i smaku: papryka ostra, tymianek, granulowany czosnek, suszone pomidory lub świeży koperek, natka pietruszki, szczypiorek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kefir i mlek wlać do odpowiednio dużego garnka i podgrzewać. Nie zagotować.
- Jajka ubić z solą.
- Gdy mieszanina kefiru i mleka jest już gorąca, zmniejszyć ogień, wlać rozmącone jajka i mieszać rózgą do chwili, gdy powstanie skrzep białkowy wyraźnie oddzielony od serwatki.
- Wyłączyć grzanie i pozostawić mieszaninę na 2-6 minut.
- W tym czasie przygotować durszlak. Wyściełać go gazą złożoną dwukrotnie.
- Białkowy skrzep wylać na durszlak. Dodać wybrane dodatki i wymieszać łyżką.
- Brzegi gazy zebrać, związać na supeł. Zawiniątko powiesić, aby ściekły resztki serwatki.
- Gdy ser już odciekł, ułożyć go na głębokim talerzu, przykryć drugim mniejszym talerzem, obciążyć słoikiem wypełnionym wodą i wstawić do lodówki na 12 godzin.
- Po tym czasie otrzymujemy pyszny ser gotowy do zjedzenia.