Kremowa szczawiowa na serkach topionych
2021-05-13
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupę szczawiową możemy zrobić ze świeżego szczawiu w sezonie lub z konserwowanego w słoikach. Przygotowana na serkach topionych jest delikatna i aksamitna w smaku. Najlepiej smakuje z jajkiem.
SKŁADNIKI
- 1 kg świeżego szczawiu lub 2 słoiki szczawiu konserwowanego
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- śmietana do dekoracji
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 kostki serka topionego śmietankowego
- śmietana i mąka do zagęszczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeży szczaw płuczemy, obcinamy twarde ogonki, kroimy. Szczaw konserwowy nie wymaga przygotowań.
- Bulion mieszamy ze szczawiem i serkami, doprowadzamy do wrzenia.
- Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zupy, wlewamy do garnka i przecieramy blenderem.
- Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy oliwę, dekorujemy śmietaną.
- Możemy podać z jajkiem na twardo i świeżym koperkiem lub pietruszką
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?
Polecamy także:
Jak zrywać szczaw? Jak go przerabiać?
Szczaw - gdzie zrywać? Jak przechować na zimę?
Przepisy na szczawiowe specjały: