Jasiek Kuroń wie, jak ugotować pyszny wigilijny barszcz. Dzięki jednej czynności smakuje wybitnie

2025-12-20 10:18

Tradycyjną potrawą, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji, jest barszcz czerwony. Ta pełna smaku i aromatu świąteczna zupa idealnie pasuje do innych przysmaków podawanych w ten szczególny wieczór. Na tegoroczną wigilię warto sprawdzić przepis Jaśka Kuronia, który robi go w zaskakujący sposób. Zobaczcie, jak Jan gotuje najlepszy barszcz czerwony wigilijny z pieczonych buraków.

barszcz czerwony Jaśka Kuronia

i

Autor: Teresa Kasprzycka/ Shutterstock Jan Kuroń robi wyborny barszcz na wigilię. Zamiast gotować buraki, robi je w inny sposób.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czy buraki do barszczu lepiej piec czy gotować?

Do tradycyjnego barszczu czerwonego na wigilię buraki zazwyczaj się gotuje. To prosta i szybka metoda, ale ma też swoje minusy. Buraki mogą stracić nie tylko smak, ale i większość prozdrowotnych substancji odżywczych, witamin i minerałów. Barszcz może mieć też mniej intensywny kolor. Dlatego najlepszą zupę warto ugotować z pieczonych buraków. Właśnie taki sposób poleca Jasiek Kuroń.

Dzięki pieczeniu buraki mają intensywny i bogaty smak. Pieczenie pomaga zachować więcej witamin i minerałów. Pieczone buraki są mniej wodniste i mają bardziej zwartą konsystencję, a także zachowują głęboki kolor. Barszcz wigilijny z pieczonych buraków smakuje wybornie, jest aromatyczny i ma głęboki kolor.

Jak upiec buraki do barszczu czerwonego na wigilię?

W przepisie Jaśka Kuronia zanim buraki trafią do garnka z pozostałymi składnikami, należy je upiec. Jak to zrobić? Czynność ta jest bardzo prosta, ale należy pamiętać, że potrzebne jest więcej czasu niż w przypadku gotowania. Jan poleca, aby z umytych i osuszonych buraków odkroić ogonki. Kolejnym krokiem jest owinięcie każdego buraka w folię aluminiową. Trzeba to zrobić dokładnie, tak aby cały burak ukryty był w folii. Następnie Jasiek układa je w odstępach na blasze do pieczenia. Wstawia ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecze przez godzinę. Po upieczeniu buraki należy odstawić do ostygnięcia, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Do tej czynności warto użyć ochronnych rękawiczek, ponieważ buraki mogą mocno zafarbować skórę dłoni.

Jak Jasiek Kuroń gotuje barszcz czerwony na wigilię?

Przepis Jana Kuronia na wyborny barszcz czerwony wigilijny nie jest skomplikowany. Przygotowanie podzielone jest na poszczególne etapy. To znacznie ułatwia gotowanie tej smacznej i aromatycznej świątecznej zupy.

Chociaż lista składników może wydać się długa, połowa to przyprawy, które podkręcają smak barszczu. Wszystkie niezbędne produkty są łatwo dostępne i można je dostać w wielu sklepach. Jednym ze składników jest zakwas z buraków. Można zrobić go samodzielnie w domu, ale na to potrzeba czasu. W sklepach dostępne są butelki z gotowym zakwasem buraczanym, który idealnie sprawdzi się do ugotowania barszczu na wigilię.

Jak więc ugotować barszcz czerwony na wigilię według przepisu Jana Kuronia? Wystarczy postępować według niego krok po kroku, a danie wyjdzie tak, że palce lizać. Cała rodzina będzie pod wrażeniem aromatu, smaku i koloru barszczu.

  • 1. krok – upieczenie buraków w piekarniku
  • 2. krok – ugotowanie wywaru warzywnego
  • 3. krok – dodanie buraków
  • 4. krok – wyjęcie z wywaru warzyw i wlanie zakwasu
  • 5. krok – doprawienie wigilijnego barszczu czerwonego

SKŁADNIKI

  • 2 l zakwasu z buraków
  • 6 buraków
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 opalona cebula
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1 główka czosnku
  • kilka suszonych grzybów (podgrzybków lub borowików)
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 10 liści laurowych
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • sól, pieprz, cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte buraki osuszyć i odkroić ogonki. Owinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 1 godzinę. Następnie wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Obrać i pokroić w plastry.
  • Do dużego garnka włożyć liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Prażyć przez kilka chwil.
  • Do garnka włożyć umytą i obraną włoszczyznę, opaloną cebulę, pokrojone jabłko, przekrojoną na pół główkę czosnku, suszone grzyby i poszatkowaną kapustę. Wlać wodę i gotować około 45 minut.
  • Do garnka włożyć buraki i gotować na małym ogniu 45 minut.
  • Z wywaru wyjąć warzywa i przyprawy. Można przecedzić go przez sitko.
  • Wlać zakwas. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Wymieszać.
  • Podawać z uszkami lub do pierogów na wigilijną kolację.
Baszamel zakwas na barszcz czerwony
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...